Kora tavaszi teendők a hétvégi ház körül

Immár beköszöntött a meteorológiai tavasz. Egyre szebb az idő, csicseregnek a madarak, gyakran süt a nap. Még ugyan nincs strandidő, de már éjszaka sincsenek fagyok. Sokan vannak, akik ilyenkor merészkednek ki a hideg tél után először a kertbe, vagy látogatnak ki hétvégi házukhoz, telkükhöz. Számos elvégzendő feladat vár ránk ilyenkor a kertben.

Hétvégi ház
Hétvégi ház

Növényvédelmi feladatok

A tavasz kezdetén a legfontosabb teendő a kertben a növényvédelem. Kezdjük meg gyümölcsfáink, bokraink metszését. Amennyiben tavaly nem volt különösebb fertőzés növényeink körében, akkor a lemetszett nyesedéket összegyűjtve remek komposzt alapanyag keletkezik. A lemetszett, levágott ágak összegyűjtve, kiszárítva ideálisak lehetnek tüzelőanyagként. A metszés után, de legtöbb esetben a rügyezést megelőzően érdemes egy permetezést végeznünk.
Ne felejtsük el összeszedni az ősz és tél folyamán lehullott leveleket sem. Hiszen, ha nem szedjük össze azokat, alatta berohadhat, bepenészedhet a fű.

Vízrendszer

Amennyiben hétvégi házunkban nem elektromos fűtéssel fűtünk, és télen nem ment a gázbojler akkor valószínűleg a a hideg beállta előtt leeresztettük a vizet az egész rendszerből. Tavasz beálltával engedjük vissza a rendszerbe a vizet, hiszen amikor még esténként hűvös az idő kénytelenek vagyunk néha bekapcsolni a fűtést.

Kisebb felújítási munkálatok

Kora tavasszal nincs túl hideg, sem túl meleg. Nagyszerű a hőmérséklet a kisebb fajta felújítási munkálatok elvégzésére. Az ablakkeretek, ajtók újrafestése is szóba jöhet ilyenkor, vagy a télen esetleg megkárosodott tárgyak, berendezések javítása, cseréje.

Mentés