Kerti gépek tavaszi karbantartása

fűnyíró traktorok webáruháza

A tavaszias idő megérkeztét sokan várjuk. A tél folyamán már előre megterveztük, hogy milyen átalakítást, bővítést végzünk kertünkben, hogy az minél szebb és változatosabb legyen. A rendszeres kerti munkálatok is megkezdődnek. Rohamos növekedésbe kezd a fű is, amely ilyenkor, tavasszal úgy viselkedik, mintha megpróbálná behozni a téli időszak alatt elmaradt növekedést.

A megtervezett munkálatokat azonban csak megfelelően működő kerti gépekkel érhetjük el. Kiemelten fontos az őszi elhelyezés. Amennyiben ősszel mindenre ügyeltünk, és megfelelően helyeztük el gépeinket „pihenni” akkor nagy valószínűséggel a tavaszi karbantartásoknál nagy munkánk nem igen lesz. Azonban ha elhanyagoltuk ősszel kerti gépeinket, akkor akár nagyobb szervizelés is összejöhet egy két gépnél.

Lássuk hát, hogy mire ügyeljünk a kerti gépek, fűnyíró traktorok tavaszi, első beüzemelésnél.

Első körben mindig olvassuk el a kerti géphez tartozó használati utasítást, melyben szerepel az is, hogy miként ápoljuk gépünket, a hosszú élettartam eléréséhez.

Amennyiben a használati útmutatóban nem találunk erről információt, vagy magát a használati utasítást nem találjuk, alább jöjjön pár általános karbantartási munkálat, amellyel jó eséllyel az ön berendezését is üzemkész állapot hozhatja.

Elektromos kerti gépek üzembe helyezése és karbantartása

Akinek javarészt elektromos gépei van, az megkönnyebbülhet, ugyanis az elektromos kerti gépek jóval kevesebb karbantartást igényelnek, mint a benzinmotoros társaik. Ezeknél a gépeknél első sorban az elektromos csatlakozó és a kábel épségét kell leellenőriznünk. Amennyiben egy apró sérülést is találunk a szigetelésen, azonnal cseréljük azt! A gép burkolatainak épségét is vizsgáljuk meg. A nagyon sérült, működést akadályozó elemeket itt is cseréljük le, mivel nagy kárt és sérülést okozhatnak, ha menet közben hullanak le a gépről, illetve akadályozzák annak normális működését. Amennyiben sérülést nem tapasztaltunk egyik részen sem, már csak egyetlen dolgunk van, beindítani a villanymotort.

Ha a motor szokatlan hangot produkál működés közben, illetve erősen szikrát vet, mindenféleképpen forduljunk szakszervizhez, ugyanis a későbbiekben a hiba komolyabb összeget is mega után vonhat.

Négyütemű motorral szerelt kerti gépek üzembe helyezése és karbantartása

Napjaink négyütemű motorral kialakított kerti gépei számos egyedi kialakítással bírnak, azonban fő mechanizmusaik és azok karbantartási igényeik már összevonhatók egy alap, általános karbantartsái útmutatóhoz.

Minden karbantartási munkálatot a gyertyapipa levételével kezdjünk meg, elkerülve ezzel a véletlenszerű indítást.

Első körben végezzünk egy átfogó tisztítást. A motorról és annak bordái közül távolítsuk el a rárakódott szennyeződéseket. Ha van otthon sűrített levegőnk, akkor fújással távolítsuk el a koszt, ez gyors és egyszerű tisztítási mód. A lefújt motor kisebb zugaiban megmaradt szennyeződést csavarhúzó és rongy használatával könnyedén leszedhetjük.

A tisztítást követően ellenőrizzük a gyújtógyertya épségét. Tekerjük ki, és szemrevételezzük. Leg optimálisabb, ha a pólusok barna színűek, amennyiben megfelelőnek ítéljük a pólusokat, állítsuk be azok távolságát, amely általában 0,6-1,2mm. A biztonság kedvéért csinálhatunk egy szikra ellenőrzést is. Ehhez a kitekert gyertyára tegyük fel a gyertyapipát, az oldalát érintsük hozzá a hengerhez és rántsuk be a motort a behúzó kötéllel. Ha a szikrázás kékes fehér színű és a két pólus között megy végbe, minden rendben.

Üzemanyag frissesség

Amennyiben ősszel nem engedtük le gépünkből a benzint, azt most mindenképp tegyük meg, ugyanis a benzin romlandó termék. Ha sokáig áll, használhatatlanná válik. A leeresztésnél ügyeljünk arra, hogy a karburátorból is távolítsuk el a régi üzemanyagot. Az új üzemanyagból mindig csak annyit vásároljunk, amit várhatóan, negyed év alatt el is használunk. A benzin csere mellett elvégezhetjük a motorolaj cseréjét is. A leeresztő nyíláson keresztül engedjük le a régi olajat, majd töltsük fel a rendszert az új motorolajjal. A kerti gépekhez ajánlott motorolaj típus a SAE30, vagy SAE 10W-30. A rendszeres olajcsere kiemelten fontos a kertigépek esetében, melyet 25 üzemóránként el kell végezni.

Végső esetben a légszűrőt is ellenőrizzük le. Amennyiben papírbetétes a légszűrő, úgy sűrített levegővel fújjuk át azt. A túlzottan szennyezett, koszos légszűrőt cserélni kell.

Szivacsos légszűrő esetében, mosószeres vízben való átmosást alkalmazzunk. A szárítást követően kevés olajjal itassuk át a szűrőt, ugyanis csak így tudja a legfinomabb port is átszűrni.

A tavaszi alapos előkészítéssel megbízható működéssel használhatjuk a szezonban kerti gépeinket.

Mentés