Elektromos fűtés hatékonyan

Sokakban él az a tévhit, hogy elektromos fűtéssel nem lehet gazdaságosan, költséghatékonyan fűteni. Azonban hosszú távon számolva ez a tézis egyáltalán nem biztos, hogy megállja a helyét.

Először is az otthoni villanyfűtés rendszerekkel kapcsolatban le kell szögeznünk, hogy ha nem okosan megtervezve fűtünk, például egy elektromos olajradiátorral éjszakákon keresztül, folyamatosan, akkor valóban iszonyatosan magas villanyszámlára számíthatunk. Jól megtervezett és kivitelezett rendszerre, jó szigetelésre, modern nyílászárókra van szükségünk ahhoz, hogy az elektromos fűtési rendszerünk gazdaságosan működjön.

 

Jól szigetelt szoba
Jól szigetelt szobában padlófűtés fűtőszőnyeggel

Milyen költségekkel kell számolnunk

Az elektromos fűtési rendszerünk összköltségét három fajta költség összege adja ki, a beruházási, az üzemeltetési és a karbantartási költség. A beruházási költség az elektromos fűtő rendszereknél nagyon széles skálán mozog. Pár ezer forintért kaphatunk elektromos hősugárzókat, azonban egy jól kivitelezett elektromos falfűtés már jóval nagyobb beruházás. Az üzemeltetési költségekről elmondható, hogy sokkal jobban kalkulálható, mint a gázos rendszereknél. Amennyiben hajlandóak vagyunk pénzt áldozni egy igen nagy beruházásra, és napelemmel biztosítjuk az elektromos áramot fűtőrendszerünkbe, az üzemeltetési költséget akár nulla Forintig is leszoríthatjuk. Az elektromos fűtésrendszerek karbantartási költségei lényegesen alacsonyabbak a gázos rendszerekénél. Az évenkénti kéménysepréssel és a gáz készülékek biztonsági ellenőrzéseivel nem kell számolnunk elektromos fűtőrendszerek esetében, és még a szörnyű szénmonoxid mérgezéstől sem kell tartanunk.

Mentés