A darts eredete

A legtöbben ismerik a darts játékot, sokan már játszottak is egy vendéglátóhelyen esetleg otthon, vagy darts klubban. Azt is sokan sejtik, hogy angolszász játékról van szó, azonban eme kocsmasport pontos eredetét, kialakulásának mikéntjét már kevesen ismerik.

Darts tábla

A legenda szerint

A korabeli mendemondák alapján az egész úgy kezdődött, hogy egy angol íjásznak nem volt kedve télen a hidegben gyakorolnia mesterségét. Nyílvesszőiből jókorát levágott úgy, hogy azokkal már kényelmesen lehessen dobni, és a közeli pubban folytatta a célzás gyakorlatát. Ezt az átalakítást nyilvánvalóan azért kellett megtennie, mert a belső tér mérete nem tette lehetővé a nagy távolságból való, hagyományos nyilazást. A pubban aztán megtetszett másoknak is a kirakott farönk közepébe való célzás játéka, így elkezdtek versenyezni. Így alakult ki ez a közkedvelt sport.

Az első írásos feljegyzések

Tény azonban, hogy az első hiteles írások a darts játékról 1415-ben készültek, amely szerint az angol íjászok űzték eme sporttal az időt az izincourti csata kevésbé mozgalmas időszakai alatt. Arról is készült feljegyzés, hogy az Újvilág felé igyekvő első angol kivándorlók is dartsoztak, mégpedig a Mayflower hajó fedélzetén.
Eleinte többnyire csak a britek által befolyásolt kultúrájú területeken vált ismertté a sportág, így természetesen a darts szabályait Angliában írták össze először a XIX. században, míg a brit szövetséget 1924-ben alapították. Azóta indult meghódítani az egész világot eme szórakoztató, könnyen elsajátítható játék.