Az adatmentés kiemelt fontosságú a vállalkozásoknál

Adatmentés fontossága cégeknél

Minden vállalkozás használ ma már számítógépeket, a hozzájuk kapcsolódó programokat. Az így keletkező állományokról készült adatmentés épp olyan fontos, mint amikor még csak papír alapú adminisztrációt végeztünk. Akkor a számlák és belső üzenetek fizikai, kézzel fogható formában keringtek az irodák között, ezeket pedig későbbi felhasználásra, például adózáshoz meg kellett őrizni. Nos, nincs ez másként ma sem, csak ma már adatainkat irattartók és szekrények helyett mappákban, merevlemezeken tároljuk, nagy teljesítményű szervereken.

Mi is az adatmentés pontosan?

Nos, alapvetően minden program végez ma már adatmentést, hiszen senki se szeretné minden reggel újra kezdeni, amit előző nap félbehagyott, esetünkben azonban ennél jóval nagyobb volumenben történik ez. A biztonsági adatmentés teljesen független bármilyen programtól. Ez inkább gyűjtő jellegű adatmentés, melybe minden, a cég számára fontos állományokkal dolgozó program adatai, vagy állományai bevonhatók, mindezt úgy, hogy bárki, bármilyen programmal hozza is létre azt (szerződések, e –mail, oktató anyagok stb.) a szerver tárolja, és a megfelelő személyek számára elérhetővé teszi.

Az így létrejött adattár tehát nem más, mint egy olyan archívum, mely a cég által használt állományok másolatait tartalmazza, mégpedig úgy, hogy ezek az adatok egy esetleges hiba esetén (hardveres hiba, vagy szoftver meghibásodás) visszanyerhetők.

És mi történik, ha az adattár hibásodik meg?

 

Nos, természetesen ez is előfordulhat. Semmi sem elnyűhetetlen, viszont ezeknél a nagy teljesítményű szervereknél a szakemberek több merevlemezre mentik le adatainkat, mégpedig tükrözve azokat, vagy akár az egész szervert. Sőt nem csak egy fizikai helyen történik a tárolás, így védekezve a géplopások ellen.

 

Mint a fentiekből is látható a cégek életében keletkező rengeteg adatállomány kezelése, biztonsági mentése és tárolása létfontosságú. Ezeket minden esetben üzleti titokként kezeli a biztonsági mentéseket kezelő cég. Minden mentés adott időközönként előre ütemezve történik, és azonnal titkosítva kerül eltárolásra. A már nem használt tartalmak kezelése is hasonló biztonsági eljárások mellett, azonnali megsemmisítéssel jár Az adatmentést mindig érdemes profikra bízni, mint például a docutár csapata akik a legmodernebb technikákkal végzik el ezt a feladatot is.

Mentés

Mentés