Mi lesz a jövőben a napelem rendszerekkel?

A napelemekkel kapcsolatosan lényeges dolgokról döntött a kormány még egy októberben tartott ülésezésükön és sajnos nem jó hírek hangoztak el a kormányinfón. Megszüntették a szaldó elszámolást az új napelem telepítések esetében, háztartások és cégek tekintetében egyaránt. A szabályozásváltozásra már számítani lehetett egy ideje, de ez a drasztikus lépés  meglepte a lakosságot és a napelem piacot. A jelenlegi energiaválság időszakában ennek a döntésnek lesznek egyéni és makroszintű következményei is.

A szaldó elszámolás eltörlése sokakat negatívan érint.

Hazánk energiarendszerében jelentős változtatásokra lenne szükség, ezt a miniszterelnökséget vezető miniszter is kijelentette. Azt is elmondta, hogy fejlesztésre szorul a villamoshálózat is, de jelenleg a napelemes visszatermelésre van nagyobb igény, amit már a hálózat nem képes befogadni. Ezért kényszerültek változtatni a szaldóval kapcsolatos szabályokon, elmondásuk alapján addig, amíg nem kerül sor egy nagyobb kaliberű hálózatfelújításra. Ezt követően úgy tervezik, hogy ismét lehetővé teszik majd a betáplálást. A betáplálás felfüggesztése rengeteg lakos és vállalkozó tervét borította fel.

Pontosan milyen következményei lehetnek a döntésnek?

A háztartások esetében lassabbá válik a megtérülés folyamata, hiszen az energiafelhasználást az energiatermeléshez szükséges időzíteni. Sokan a napelemtelepítésektől remélték a gázválságból kivezető utat, számukra hirtelen jött csapás a bejelentés. A kormány az energiaintenzív cégek támogatását is elindította, az érintetteknek viszont mélyen a zsebükbe kell majd nyúlniuk.

A hálózatot az is terhelte, hogy sokan nem akkor használták fel az energiát, amikor a rendszer terhelte, a termelés pedig sok mindentől függ, például a teljesítménytől, az időjárástól és az elhelyezkedéstől. Azoknál megmaradt a szaldó elszámolás, akiknél volt a háztetőn napelem rendszer a szabályozás hatályba lépéséig vagy elindították a folyamatot.

Hogyan oldjuk meg a céges IT feladatok elvégzését?

A vállalkozások számítógépes infrastruktúráját rendszeresen szükséges karban tartani. Nem egy vállalkozásnál adódott már olyan kellemetlen szituáció, amikor szembesültek az elavult rendszerekkel. Ezen kívül a különféle szoftverekkel is adódhatnak problémák, például, ha lejár a licenszük. Mondhatni ma már alapkövetelmény az ideális vállalati digitalizáció, a kkv szektorban is célszerű erre nagy hangsúlyt fektetni.

A vállalatoknak 2 választása van az IT feladatok ellátására, vagy alkalmaznak belső embert vagy megbíznak egy megbízható IT szolgáltató csapatot.

Informatikai rendszerek karbantartása.

Mikor célszerű az utóbbit megtenni?

Az informatikai struktúra tervezésekor a cégvezetőkben felmerül a kérdés, hogy miként lehet a legjobban megoldani. Vannak, akik úgy vélik, hogy egy saját alkalmazott talán jobban képviselni tudja az adott cég érdekeit és fontosnak tartják, hogy az állandó jelenléte támogatóan hat. Ezzel szemben sok döntéshozó köt inkább megállapodást IT szolgáltatóval, hogy az ilyen jellegű feladatokat rábízhassa. Mind a két opciónak meg vannak a maga előnyei és hátrányai, de talán kifizetődőbb megoldás, ha a szolgáltató mellett döntünk.

Az informatikai szolgáltatásokkal foglalkozó cégek jellemzően kiváló szakembereket foglalkoztatnak, akik nem csak egy területhez értenek. A megbízható szolgáltatók rugalmasak és gyorsak, ami egy hirtelen kialakult helyzetben sokat számít. A rendszergazda szolgáltatás rengeteg feladat ellátását foglalja magába, még a felhő alapú informatika felépítésében is segítséget nyújtanak. Az informatikai szolgáltatók ezen kívül megteremtik a biztonságos informatikai környezetet és még személyre szabott tanácsadást is kérhetünk. Az efféle cégek többnyire csapatban látják el feladataikat, ami nem véletlen, ugyanis több ember tudása jobb végeredményhez vezet.

Mik azok a háttérhűtők?

A vendéglátóiparban és a kereskedelemben jelentős szerepe van a háttérhűtőknek, amelyek gondoskodnak az élelmiszerek frissen tartásáról. A háttérhűtők többnyire ugyan nincsenek szem előtt, de ettől függetlenül nagyban meghatározzák az élelmiszerek minőségét. Alapanyagokat is tárolhatunk benne, valamint egyéb hűtésre szoruló termékek is helyet kaphatnak benne. Viszont egyáltalán nem mindegy, hogy az adott vállalkozás milyen háttérhűtőt szerez be az üzletébe vagy éppen a konyhára. Nem lehetséges finom ételeket előállítani olyan háttérhűtőkkel, amelyek már elavultak és régiek. A nagyon olcsó háttérhűtők ezáltal nem biztos, hogy ideálisnak fognak bizonyulni. Az üzletmenetben komoly szerepe van tehát a háttérhűtésnek.

A háttérhűtők frissen tartják az élelmiszereket.

Amennyiben nem jó háttérhűtőből kerül az eladótérbe egy termék, akkor az már lesz ugyanolyan, mint amikor a szállítás pillanatában volt. Tehát a megfelelő háttér biztosítását elengedhetetlen elvégezni, boltok és éttermek tekintetében egyaránt.

Kiknek van még szüksége háttérhűtőkre?

Élelmiszer boltoknak, cukrászdáknak, pékségeknek és henteseknek is kell a háttérhűtő. Termékkörönként és a felhasználás módjától is függ, hogy pontosan milyen típusút választanak, elképzelhető, hogy egyedi funkciókra is szükség lesz. A hűtőrendszer megtervezése tehát összetett feladat, nem könnyű a termelő üzemek hűtőkamráinak kialakítását véghez vinni. Az energia pazarló berendezéseket minél előbb érdemes lecserélni, így a költségek is hamar megtérülnek a gazdaságos üzemeltetés hatására, ráadásul kisebb eséllyel várhatóak javítási költségek. A háttérhűtők higiéniájára is rendszeresen ügyeljünk, ugyanis a hatóságok ezt bármikor, véletlenszerűen ellenőrizhetik és komoly büntetéseket szabhatnak ki, ha nem találják megfelelőnek.

 

Milyen munkákra érdemes mini rakodógépet beszerezni?

Az építkezések, felújítások nem kevés munkálatokkal járnak, ráadásul az egyes munkafolyamatok alapos tervezést és szakértelmet igényelnek, így lehet a legkönnyebben elkerülni, hogy hibát vétsünk. Ma már szerencsére számos olyan eszköz a rendelkezésünkre áll, amelyek nagyban megkönnyítik az efféle munkálatokat, ilyenek például a minirakodók is, az építőiparban előszeretettel alkalmazzák az efféle szerkezeteket.

A minirakodók jól jönnek egy építkezés során.

Mit lehet a minirakodókkal elvégezni?

A mini rakodógépek tökéletesen alkalmasak kavics, föld, homok, lazább szerkezetű anyag, nagyobb kő vagy tárgy elmozdítására, megemelésére. Nem véletlen, hogy raktárakban is sűrűn alkalmazzák őket, például a raklapok, illetve az ezeken lévő tárgyak áthelyezésére. A Sherpa mini rakodógépek kiváló minőséget képviselnek, ráadásul a saját tengelyük körül is képesek megfordulni, így még könnyebb általuk a munka. A minirakodók olyan helyekre is könnyedén bejutnak, amelyek alap esetben nehezen hozzáférhetőek és hidraulikus Power-Packkel is fel vannak szerelve. Néhány munkaeszköz is tartozik a gépekhez, ezek könnyedén cserélhetőek, így mindig használhatjuk a szükséges típusút.

A minirakodók kezelése egyszerű és biztonságos, de karbantartásuk sem ütközik bonyodalmakba. Mini rakodógépet magánszemélyek is vásárolhatnak, de ha nem tervezik sűrűn használatba venni a közeljövőben, akkor élhetnek a bérlés lehetőségével is. A bérlésnek viszont vannak feltételei, az esetek többségében például regisztráció is szükséges. Ezt követően kérhetünk árajánlatot, aminek az összege függ attól is, hogy milyen munkára és mennyi időre szeretnénk az adott rakodót bérelni. Amennyiben elfogadjuk a cég által javasolt árajánlatot, szerződéskötés történik, majd következik a kaució megfizetése, amit visszakapunk, ha épségben visszaadjuk a bérbeadónak a rakodót, természetesen a megbeszélt időben. A mini rakodógép bérlés szándékát jelezhetjük telefonon, e-mailen, weboldalon keresztül vagy akár személyesen is.

MTB ruházatok előnyei

A biciklizés remek sport, nem véletlen, hogy számos bringást lehet látni az utakon. Van, aki tömegközlekedés helyett is ezt választja és így jut el akár a munkájába. Napjainkban számtalan típusú biciklit lehet beszerezni, amelyekhez kiegészítő felszerelések is kaphatóak a szaküzletekben. A megfelelő ruházat is elengedhetetlen, kiválóak például a mountain bike bringás ruházatok. Az MTB ruházatok elősegítik, hogy kényelmesen érezzük magunkat a bringán, ráadásul védelmet nyújtanak, így nagyobb biztonságban tekerhetünk.

Az MTB ruházat kiváló minőséget képvisel.

A sisak is a ruházathoz ttartozik, mondhatni elengedhetetlen felszerelés, hiszen ez adja az alpját a biztonságos bringázásnak. A gyártók rengeteg típusú sisakot kínálnak, színekben és formákban is különféle darabok szerezhetőek be. Tehát a sisakot könnyen összehangolhatjuk a ruházatunkkal, így megjelenés tekintetében is remekül fogunk mutatni.

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe sisak vásárlásnál?

Át kell gondolnunk, hogy pontosan hol is akarjuk majd használni a biciklit, ugyanis sisakból van külön országúti, hegyi, városi, illetve gyorsasági kerékpározáshoz. A kerékpáros nadrág és kesztyű is hozzájárul ahhoz, hogy élvezetesebbé ttegye a tekerést.

A kerékpáros szemüveg meggátolja, hogy menet közben a rovarok vagy bármi egyéb a szemünkbe repüljön, ráadásul véd az eső és a szél ellen is. A minőségi biciklis szemüveg a napsugárzástól is megóv és teljes mértékben biztosítja a láthatóságot. Biciklis szemüvegekből több típusú létezik, van keret nélküli, félkeretes, egészkeretes, fotokromatikus, nem mellesleg a legtöbbnek a lencséje is cserélhető. Az mtb ruházat kínálatában speciális mezek és fuunkcionális alsóneműk is megtalálhatóak, amelyek abszolút légáteresztőek, súlyra könnyűek és gyorsan száradnak.

Mire jók a jelöléstechnikai gravírozó gépek?

Ma már számtalan eszköz létezik a jelöléstechnikában, vannak moduláris felépítésű jelölő gépek is, amelyek alkalmasak bizonyos termékek megjelölésére. Ezeket a gépeket bővíteni is lehetséges, például munkadarab forgató szerszámmal vagy 2D asztallal, de akár olyan lézerforrással is, ami képes a színes jelölésre. Az efféle berendezések teljes mértékben megfelelnek azoknak a követelményeknek, amelyeket a jelöléstechnika előír. Fontos, hogy a jelölés mélysége és részletgazdagsága ideális legyen, de ügyeljünk a simaságra is.

A jelöléstechnikai gravírozó több szakmában jól jön a dolgozók számára.

Bizonyos jelölőkészülékek el vannak látva szabadon mozgatható lézerforrással, sőt több típusnál ez alapfelszereltség. Ennek előnye, hogy bármelyik irányból elvégezhetjük a munkafolyamatot. A jelölés folyamata során előfordulhat, hogy mikrobeállítást kell végeznünk, amihez kérhetünk 2D-s munkaasztalt. A jelöléstechnikai gravírozók nem foglalnak el sok helyet, a gombok többnyire a felső részeken helyezkednek el, amelyek által egyszerű a vezérlés.

Milyen anyagok tekintetében alkalmazható a szerkezet?

A lézer jelölő gép alkalmazható fémeken, többek között réz, ezüst, arany, alumínium, ötvözet, vas, acél és rozsdamentes acél tekintetében is. Ezen kívül alkalmazható néhány olyan anyagon is, amely nem a fémek csoportjába tartozik, ilyen a nylon, ABS, PVC, PES és a makrolon is.

Mely iparágakban veszik kiváló hasznukat?

A jelöléstechnikai gravírozónak több területen is nagy hasznát veszik, jól jöhet az autó-, illetve elektronikai alkatrészek gyártásában, de a mechanikai gépek, szerszámok és ajándékok gyártásában is fontos a szerepük. Mondhatni, hogy ma már szinte nincs olyan termék, ami nem lenne megjelölve, alkatrészeken, szerszámgépeken, csatlakozókon, szivattyúkon, zárszerkezeteken, kézi szerszámokon, csöveken és kézműves termékeken egyaránt fedezhetünk fel jelöléseket.

Zárcsere menete társasházban

Napjainkban bárkivel megtörténhet, hogy kizárja magát a lakásból, esetleg elhagyja a lakáskulcsát vagy mondjuk elromlik az ajtaján a zár. Ilyenkor szükség van egy hozzáértő szakemberre, aki orvosolja a problémát és megjavítja, lecseréli a zárat. Ezzel elkerülhető, hogy egy új ajtót kelljen megvásárolni, ami nagyobb kiadásokat vonz maga után. A megfelelő szakértelem nélkül nem szabad feszegetni az ajtót, valamint megpróbálni kicserélni a zárat, ebből akár visszafordíthatatlan gondok is adódhatnak. A szakemberek sérülésmentesen képesek kinyitni az ajtót úgy, hogy utána csupán a zárcsere legyen indokolt.

A zárcsere menete ajtó típusonként eltérő lehet.

A különféle típusú ajtóknak egymástól eltérő lehet a zárszerkezetük, így a zárbetétcsere folyamata is teljesen máshogy alakul. Vannak műanyag ajtók, acélajtók, Mul-T-Lock/ Superlock ajtók, Secdoors lemezajtók, panelajtók, illetve tároló ajtók. Legyen szó bármelyikről is, a zárszakemberek mindegyiknél gond nélkül elvégzik a zárnyitást, zárcserét, ajtónyitást vagy az ajtóbeállítást.

Kinek van jogosultsága zárcserét végeztetni?

Egy főbérlő és albérlő között gyakran vannak vitás kérdések és a tulajdonosok sokszor úgy akarják akaratukat érvényesíteni, hogy azok jogtalanok. Vannak ugyanis olyan dolgok, amit a tulajdonosok sem tehetnek meg, hiába övék a lakás. A bérleti szerződés megkötését követően az ingatlan használatának a joga a bérlőt illeti, természetesen rendeltetésszerűen. A tulajdonosnál ugyan maradhat lakáskulcs, de nem mehet be kéretlenül az ingatlanba, még akkor sem, ha ellenőrzés céljából akarja ezt megtenni, mindenképp szükséges a bérlővel időpontot egyeztetnie. Ettől függetlenül tartalék lakáskulcsot tarthat magánál a tulajdonos, a bérlő pedig nem cseréltetheti ki a zárat önszántából. A szerződésbe minden esetre célszerű mindezt rögzíteni és annak megfelelően eljárni.

A zárcsere menete társasházak esetében is gördülékenyen zajlik, ha olyan ajtóról van szó, amit jellemzően minden lakó használ, akkor azt a közös képviselő felé kell jelezni, ha pedig egy tárolóról van szó, ami egyszerre több lakóhoz tartozik, akkor azt az érintett felekkel szükséges leegyeztetni. Célszerű igénybe venni az expressz kulcsmásolás lehetőségét, ha rövid időn belül szükségünk van a tartalék kulcsokra is.

Mi az a CNC élhajlítás és mikor alkalmazzák?

Olyan gépparkkal, ami modern élhajlítási lehetőségeket kínál, rövidebb a gyártási idő és a minőség is szemmel láthatóan kimagasló. Természetesen a végeredményt a szakemberek hozzáértése is befolyásolja, ezért nem mindegy, hogy a jó technológiai feltételek mellett a dolgozók milyen tudással és tapasztalattal rendelkeznek. Fontos szempont a munkavállalók folyamatos továbbképzése is, ezért a cégeknek biztosítania kell új élhajlítási technológiákat bemutató képzéseket. A technológia rohamos fejlődésének köszönhetően a gépkezelőket ma már egyes gépek 3D elhajlítási terveket is tudnak, amelyek nagy segítséget jelentenek a gépkezelőknek.

Az élhajlítás a lemezmegmunkálás fontos része.

Melyek a CNC elhajlítás előnyei?

A korszerű műszaki eszközökkel  magas színvonalú alaksajátosságok hozhatóak létre. A CNC elhajlítás során tizedmilliméteres pontossággal végezhetőek el még a bonyolult hajlítási műveletek is.

Hogyan működik az élhajlítás?

A jó gépparkkal rendelkező vállalkozásoknak nem jelenthet gondot a legösszetettebb lemezalkatrész elhajlítása sem. Az élhajlító gépek tengelye CNC vezérlésen keresztül, motorral történik, precíz beállítási lehetőségek és az ütköztetések is adottak, így a hibamentes működés is biztosabb. Az átállások rövid idő alatt elvégezhetőek, ugyanis a szerszámbefogás hidraulikus rendszerű, ezáltal hamarabb el lehet készíteni a megrendeléseket.

A lézeres szögmérő berendezés a hajlítás folyamán mindig ellenőrzi a programozott szöget a valós értékkel, amennyiben szükséges rögtön korrekciózza is.

A lemezmegmunkálásnak tehát fontos részét képezi az élhajlítás, aminek a mai bonyolult felépítésű alkatrészek megmunkálásában is nagy a szerepe.

Elektronikus iratkezelés 2021-ben

Napjainkban meghatározó szerepe van az iratkezelésnek, fontos, hogy figyelembe vegyük az adatok védelmét. Ennek rendkívül meghatározó szerepe van például az üzleti életben, hiszen a bizalmas és személyes információkat elengedhetetlen a szabályoknak megfelelően kezelni. A vállalatok életében nem igazán megengedett a helytelen iratkezelés, súlyos következményei lehetnek, ha az egész nem legálisan, az előírtak által történik.

Az iratkezelésnek szigorú szabályai vannak.

Az irattárolás és kezelés folyamatainak meg vannak a pontos lépései, ami kitér bizonyos dokumentum típusok selejtezésére is. Tehát az iratkezelés folyamatának több törvényi előírásnak is meg kell felelnie, ez pedig a napi munkavégzés jelentős részét képezi és befolyásolja. Az illetékesnek mindig nyomon kell követniük a törvények változásait, az esetleges módosításokat pedig át kell ültetniük a gyakorlatba. Célszerű egy szakmabelit megbízni a feladattal, aki kézben tartja az iratkezeléssel kapcsolatos szabályokat.

Milyen a szerkezete 2021-ben az iratkezelési szabályzatnak?

Lényegében három fő részre osztható, az első az, ami az iratok beérkezésével kapcsolatos teendőket foglalja magába, a második az maga az irattározási terv, a harmadik pedig az iratok selejtezését érinti. A közös bennük az, hogy mind a három nagy körültekintést igényel.

Az iratok beérkezését követően szükséges lefektetni az átvétellel kapcsolatos jogosultságokat, a sürgős jelzésű küldeményekre is külön vonatkoznak szabályok, illetve a tértivevényesekre is teljesen más dolgok vonatkoznak. A megsérült, tévesen címzett küldeményeket is fel kell tüntetnie a szakembernek. Szükséges minden iratot nyilvántartásba venni, ezáltal egyébként könnyebb is vissza keresni egy régebbi dokumentumot.

Az iratkezelési szabályzatban tehát rengeteg fontos információnak szerepelnie kell, többek között azoknak is, amelyek az iratok felbontására, a fel nem bontható küldeményere, a faxon érkezett iratokra vonatkoznak.

Miből áll egy profi generálkivitelezés?

Az épületek, házak felépítése meglehetősen bonyolult és összetett feladat, nagy szakértelmet és hozzáértést igényel. A bonyolult munkafolyamatokat részletes tervezés előzi meg, amelyből már nagyjából látszani fog, hogy körülbelül mikorra készül el teljesen az adott építmény. Ez függ az építtetőtől és az épület méretétől, formájától is, önmagában csak a tervezés minimum egy hónap, de elhúzódhat akár fél évig is. Az engedélyezési tervdokumentációt a helyi önkormányzat építési osztályára szükséges benyújtanunk, de bizonyos méret alatt elég a bejelentési kötelezettség.  Az aktuális előírásoknak viszont minden esetben nézzünk utána, érdeklődhetünk a helyi önkormányzatnál is.

Az építkezés megkezdése előtt fontos a tervezési fázis.

Az építkezés első lépése a földmunka, sőt az alapok lefektetése a legfontosabb lépés. Az alapnak annyira strapabírónak kell lennie, hogy bírja a ház tömegéből adódó terhelést, továbbá, meg kell akadályoznia, hogy a talajvíz bejusson, ezen kívül fontos, hogy jól szigeteljen és meggátolja a páralecsapódást, penészesedést. A földmérő és a tervező lesz a segítségünkre abban, hogy síkalapozásra vagy mélyalapozásra lesz-e szükségünk.

A stabil alapok lefektetése után kezdődhet a falak megépítése, végül a tetőszerkezet kialakítása. A főfalak és a sarokpontok helyét célszerű már jóval előre meghatározni. A tető rendkívül fontos része egy háznak, ugyanis védelmet biztosít a viharos időjárás ellen, óvja az épület szerkezetének elemeit és a belső tereket.

Kit bízzunk meg az építési munkálatokkal?

Egy ház építése jelentős költségeket von maga után, éppen ezért célszerű profikra bízni a feladatot, hogy a végeredmény tökéletes legyen. Keresnünk kell egy megbízható generálkivitelezéssel foglalkozó céget, akiknek már bőven van tapasztalat a hátuk mögött. A generálkivitelezés lényegében magába foglalja az állapotfelmérést, tervezés fázisát, beltéri kivitelezést, belsőépítészetet, tehát a tulajdonosoknak szinte semmi dolguk nem marad, mindössze nyomon követni az egyes folyamatokat.