Ötletek az aszaláshoz!

Ilyenkor ősszel nagyon sokan, talán te is gondolsz már a téli finomságokra és foglalkozol zöldségek és gyümölcsök tartósításával is. Facsarhatsz narancsot vagy egyéb gyümölcsöket, de akár Készíthetsz savanyúságot, ivóleveket, lekvárt, befőtteket, de vannak olyan zöldségek és gyümölcsök például a szilva, a szőlő, vagy a paradicsom és a gomba, amelyeket meg is aszalhatsz, így egészséges és ízletes édesítőkhöz és fűszerekhez is juthatsz.

Miért érdemes neked is kipróbálnod az aszalást?

Az aszalt termékek a boltban nagyon drágák, de viszonylag egyszerűen, speciális szaktudás nélkül elkészíthetők, és tartósítószer mentesek is.

Hogyan készíts aszalt gyümölcsöt, zöldséget?

Először is fontos, hogy érett, szép és teljesen egészséges alapanyagokat válassz. Ha ezzel megvagy, akkor azt kell eldöntened, hogy hogyan, milyen módszerrel szeretnéd az alapanyagokat aszalni. Szerencsére több lehetőség közül válogathatsz. A legegyszerűbb megoldás az, ha a száraz meleg napsütéses napon egy tálcára sütőpapírt teszel és az alaposan áttörölgetett terméket ráteszed, majd lefeded egy gézlappal és hagyod állni. Néhány óránként megforgatod és pár nap múlva el is teheted, vagy meg is eheted az aszalt gyümölcsödet, vagy zöldségedet.

Ennél gyorsabb és egy kicsit drágább aszalási lehetőséget ad az elektromos tűzhely. Tedd az alapanyagokat előmelegített 50 C°-os sütőbe, majd kapcsold be a légkeverés programot, vagy hagyd nyitva a sütőajtaját, így a levegő szabadon áramolhat, és fokozatosan emeld fel a hőfokot és olyan 6-7 óra múlva amikor már nem ereszt levet a gyümölcs, akkor elkészült és félre is teheted.

Ha pedig a legkényelmesebb megoldást szeretnéd választani az aszaláshoz, akkor vásárolj egy erre a célra kialakított aszaló gépet. Ezt azonban, akkor érdemes kipróbálnod, ha nagy mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt szeretnél aszalni.