A babzsákfotel története

A babzsákfotel manapság hatalmas népszerűségnek örvend. Amellett, hogy sokkal nagyobb kényelmet biztosít, mint bármilyen másik fotel, egészségügyileg is rendkívül jótékony a hatása. Kialakításának köszönhetően teljesen felveszi a testünk helyzetét, ezáltal megszünteti a hát-, és derékfájdalmakat, valamint maximálisan ellazít.

Mindezek mellett pedig az egyik legvagányabb és legtrendibb bútordarab egy lakásban.

A babzsákfotel története

Az első babzsák felbukkanása

Megjelenése nem csak tudományos tényeken alapul, egy kedves kis történet is körbejárta a világot a babzsákfotel megszületéséről.

A legenda szerint egy indiai maharadzsa mérhetetlen derékfájdalmakkal küzdött minden nap. A gyógyítói is tanácstalanok voltak, bármit javasoltak, nem enyhültek panaszai. A maharadzsa egyik ágyasa már nem bírta elviselni az uraság szenvedését, így készített egy zsákot, amit megtöltött cseresznyemaggal. Először furcsának találták az egészet, de a hölgy javaslatára a maharadzsa minden nap rendszeresen használta a zsákot, sokat pihent benne. Egy kis idő után teljes mértékben megszűntek a fájdalmai és végtelenül hálás volt.

Írásos bizonyíték erről nem készült, de igazság alapja valós, mivel rendszeres használata napjainkban is nagyon sok embernek segít az ilyen fajta problémáin.

A valóság

A hiteles források szerint az 1968-as években jelent meg először. 3 Olasz férfi (Piero Gatti, Cesare Paolini, Franco Teodoro), volt az első babzsákfotel megálmodója, akik kollegiális viszonyban voltak egymással. kifejezetten olyan ülőalkalmatosságot szerettek volna megalkotni, ami teljesen illeszkedik az emberi testhez. Ebben az időben nagyon népszerű volt a vízágy, ezért az első példányt vízzel töltötték meg. A kísérlet nem volt sikeres, mert a víz miatt súlyban nagyon nehéz volt. Próbálkoztak még levegővel, ez a változat merevnek bizonyult. Gesztenyefa leveleket is alkalmaztak töltőanyagnak, ez a verzió már egész kényelmesnek bizonyult, de nagyon hamar penészedésnek indult, így elvetették. Majd rátaláltak az építőiparban használt polisztirol granulátumra, és megszületett a tökéletes megoldás.

A neves Olasz trió 1968-ban megtervezte, a Zanotta cég pedig forgalomba hozta az akkor még Sacco névre hallgató babzsákfotelt, amit útjára engedtek és meghódította a világot.