Stressz megelőzése és kezelése

Manapság a rohanó világban folyamatosan érnek bennünket váratlan események. Gondoljunk csak a kiszámíthatatlan időjárás miatt kialakuló front hatásokra, a közlekedés során kialakuló változásokra, az iskolai és a munkahelyi eseményekre is. A változás része az életünknek, és bizony sokszor jelent stresszt is. Ebben a cikkünkben a stressz kezeléséhez adunk néhány tippet.

A stressz megelőzése

Fontos, hogy minden olyan változásra, amire csak tudsz, készülj fel. Figyelj a meteorológiai előrejelzésekre. Egészen pontos tájékoztatásokat kaphatsz a következő néhány napra várható hőmérséklet változásokról, csapadék mennyiségéről a szél irányáról és a sebességéről is. Sőt ha valamilyen krónikus megbetegedésben, például szívbetegségben szenvedsz, akkor a frontok által kiváltott hatásról is kaphatsz információkat, így felkészülhetsz és beszélhetsz az orvosaiddal is.

A stressz megelőzése, vagy a stressz káros hatásainak mérséklésére kiváló lehetőséget jelent a sport is. Ha rendszeresen jársz edzésre, akkor nem csak az izmaidat erősíted, hanem a szervezeted keringési rendszerét is javítod. Sporttal elkerülhetőek a vérnyomás ingadozásából eredő problémák is.

Hogyan szabaduljak meg a hétköznapok során felgyülemlő nyomasztó terhektől?

Ha busszal jársz munkába, akkor a nap végén keress ülőhelyet, helyezkedj el kényelmesen és hallgass valamilyen zenét. Már 4-5 perc segíthet elhatárolódni a napi problémáktól. Ha haza értél, akkor pedig egy csésze forró tea segíthet a stressz levezetésében. A legjobb, ha erre a célra egy egyedi bögrét választasz és ha egy kicsit ingerültnek érzed magad, akkor pedig valamilyen nyugtató hatású gyógynövény teát, például citromfűteát fogyassz. Ha a kellemes zene és a gyógynövény tea kevés, akkor egy jó forró fürdő is sokat segíthet. Áztasd magad egy órán keresztül, és fokozd a hatást egy kellemes hangulatvilágítással is.