A könyvvásárlás trendjei

Legyen szó gyerekkönyvről vagy felnőtteknek szóló irodalomról – nem fogok meglepetést okozni – a digitalizáció felé tartunk. Ez a folyamat, mely az élet minden területén megmutatkozik, természetes, hogy a könyvpiacon is jelen van. Ugyanakkor semmiképp sem beszélhetünk a divat követésének olyan rohamtempójáról, mint egy új telefontípus, vagy egy még többet tudó tablet esetében.könyv trendek

Miért is nem?

Ennek több oka van. Az egyik az érzelmi kötöttség. A mai felnőttek, idősek megszokták a papíralapú olvasnivalót és ragaszkodnak hozzá. Tapintás, illat és bárki bármit mond, igenis másképp látjuk a nyomtatott könyvet, mint az e-book oldalain. Ez utóbbi is természetesen ízlés és megszokás kérdése, a fiatal generáció számára talán már tetszetősebb a képernyőről való olvasás.

Gyermekkönyvek esetén fontos szempont, hogy az egyébként is a telefont túl hamar kézbe kapó kicsi ne képernyőn ismerje meg a könyvek világát. Meg kell tanulni „igaziból” lapozni például, ez is kihagyhatatlan mozdulat a finommotorika fejlődésében. És milyen illúzióromboló esti mesét képernyőről olvasni. Na jó, most lebuktam, én is a középkorosztályhoz, a ragaszkodók köréhez tartozom.

Pedig vannak szempontok az e-book mellett is, nem is kevés

Olcsóbb. Kevésbé környezetszennyező, hisz mennyivel több fa marad életben. Praktikus mert kicsi, bárhova könnyen vihető, nem kell egy nyaralásra fél bőröndnyi helyet könyvekkel telezsúfolni.

És mégis, hiába a sok érv, úgy tűnik a papíralapú könyvek állják a sarat a technika kihívásaival szemben, mert lassú az átállás, a könyvnyomtatás egyelőre nem rokkan bele a fővesztésbe, arra még úgy tűnik várni kell. Szerencsére.

Fejlesztő könyvek előnyei!

Gyermekeink fejlődésére mindig figyelni kell. Ahogy nőnek egyre inkább önállóvá válnak, és belecseppennek a közösségi életbe. A fejlettségük az egyik alapja annak, hogy mindig jól érezzék magukat, részt tudjanak venni a kulturális programokon, sport eseményeken. Több olyan módszer van, amit használhatunk gyermekeink fejlesztése érdekében, erre a célra lehetőségünk van akár könyveket is megvásárolni.

A fejlesztő gyerekkönyvek elősegíti az érzékelést, és a kreativitást. Élénk színű ábrákkal, mondókákkal, rövid, tanulságos történetekkel találkozhatunk ezekben a könyvekben. Fejlesztő matricás albumokból sincs hiánya a könyvesboltoknak.

A fejlesztő könyvek kiválóan hozzájárulnak a kreatív gondolkodás kialakulásához.

Mire figyelj, ha fejlesztő gyerekkönyvet keresel?

A választék nagy és folyamatosan bővül, ezért érdemes felkészülnöd, hogy folyamatosan újabb és újabb fejlesztő gyerekkönyvet kell beszerezned. A helyzetedet könnyebbé teszi az, hogy minden könyv fedőlapján fel van tüntetve, hogy hány éves gyerekeknek ajánlják. A bábáktól kezdve, a 7-8 éves kisiskolás korosztályig minden gyerkőcre gondoltak a szerzők. Ha figyelembe veszed a kicsikéd életkorát akkor biztos, hogy mindig az adottságainak és képességeinek megfelelő olvasmányt viszed haza.

A téma, a második legfontosabb szempont a fejlesztő gyerekkönyvek kiválasztásakor. Az élet minden szereplőjéről, növényekről, állatokról, gépekről, épületekről írtak már fejlesztő gyerekkönyveket. De vannak olyan darabok is, amelyek egy-egy helyzetet például a közlekedést, egy ünnepet, az óvoda vagy az iskola kezdését mutatják be. Az olyan bonyolult témákat is körüljárják, mint az emberi test, világűr.
Ezen kívül beszerezhetünk olyanokat, amelyek különféle gyakorló feladatokat tartalmaznak a kisiskolások számára.

Végül meg kell említenünk a fejlesztő gyerekkönyvek méretét, típusát és alapanyagát. A legkisebbek számára puha anyagokból alakítják ki az effajta könyveket, hogy ne történjen semmi probléma még akkor se, ha véletlenül a szájukba találják venni őket.

Programok a hosszú hétvégére!

Hamarosan elérkezik október 23.-i hosszú hétvége, a pihenés időszaka. A 3 napig tartó időszak lehetővé teszi, hogy az átlagosnál egy kicsit jobban kipihenjük magunkat. Az időjárás ilyenkor nagyon kedvező, ezért rengeteg program közül válogathatunk. Ebben a bejegyzésünkben néhány ötletet szeretnénk adni mindenki számára.

Milyen programok várnak minket?

Október nagyon kellemes őszi hónapok közé sorolható, hiszen a ilyenkor még rengeteg sárgás és vöröses levelet láthatunk a fákon, kellemesen hűvös a levegő és bizony gyakran süt a nap is. Szóval ez az időszak ideális a hosszú séták számára. Kiváló helyszínek közül lehet választani, például az arborétumok is kiváló úti célnak számítanak. Budapest közelében Gödöllőn vár benneteket egy 100 évnél is régebben alapított, több mint 190 hektár területű arborétum. Ebben rengeteg növényt, kisebb emlősöket például mókust és gyönyörű madarakat is láthatunk. Szóval a hosszú hétvégén érdemes egy napot eltöltenetek itt.

Ha pedig nagyon jó az erőnlétetek, akkor ezen a hosszú hétvégén is túrázhattok egy nagyot. A három nap alatt megismerkedhettek nagyobb, egyedi területekkel is, ilyen például a Tokaj hegyalja.

Persze ha nem szeretnétek szabad téri programokon részt venni, akkor már rengeteg kulturális eseményen is részt vehettek. Várnak titeket a multiplexek és a művészmozik, valamint a komoly és könnyűzenei koncertek is. Szerencsére rengeteg premier közül válogathattok.

Ha pedig nagyon kimerültetek, mert egy nagy projekt munkában vettetek részt és szeretnétek testileg és lelkileg is feltöltődni, akkor irány egy jó kis wellness szálló. Ez alatt a 3 nap alatt ugyanis relaxálhatsz, finomakat ehetsz és ihatsz, részt vehetsz jobbnál jobb masszázsokon sőt, ha van kedved akkor sportolhatsz is. Konditermek, sőt néhány helyen személyi edző is vár benneteket.

Irány a mozi! Dunkirk

Nyáron sokan a strandot, a fagyizókat részesítik előnyben, ha kikapcsolódásról van szó, vannak olyanok is, akik a komoly zenei programokat kedvelik, azonban ilyenkor sem szabad megfeledkeznünk a moziról sem, hiszen fantasztikus filmek várnak bennünket a fellemesen klimatizált termekben most is. Egyik ilyen a Dunkirk.

Miért nézd meg a Dunkirk-et?

A Dunkirk egy történelmi, háborús eseményt dolgoz fel, 1940-be a II. Világháború idejére vezet vissza bennünket. A rendkívül szorult helyzetbe került, 5 km-es partszakaszra szorult 400 ezer belga és francia katonák életét, menekülését, a káoszt és az angolok által szervezett legendás mentő akciót mutatja meg. Minden egyes részletet élethűen ábrázol, ezért mi a nézők is a film első percétől kezdve úgy érezhetjük, hogy szereplői vagyunk ennek a történetnek. Ha úgy döntötök, hogy megnézitek Dunkirk-et, akkor készüljetek fel a megható és megrázó élményekre. A film középpontjában végig a háború mindennapjait átélő, lehetetlen helyzetbe került emberek vannak, A lélektani hatások miatt folyamatos feszültség alatt tart a film. Bemutatja számos példán keresztül, hogy mi mindenre veszi rá a védtelen és teljes mértékben kiszolgáltatott embereket a túlélés ösztöne. Van olyan katona, aki rendkívül segítőkész, és olyan is, aki önmagát megtagadva a bajtársainak is árt.

Persze a lélektani hatást nagyon erősen fokozza a látvány is. Ami köszönhető a korábban számos, a kritikusok által is elismert és a közönség által is kedvelt rendező, Christopher Nolannak, ő ugyanis a történet színhelyén forgatott le számos jelenetet. A II. Világháborúban használt repülőgépeket láthatjuk a légi felvételeken is. Ezen kívül a történetnek nincs igazán főszereplője, egy időben mutatja meg számos katona – akiket olyan világhírű színészek, mint Tom Hardy, Mark Rylance, és Kenneth Brannagh alakítanak – szenvedését és a civilek közreműködésével végrehajtott mentő akció rendkívüli embert próbáló keserveit is.

Nyári komoly zenei programok

Bizony csak úgy repül az idő. Lassan véget ér a színház évad is, és várni kell néhány hosszú hónapot a következő kezdetéig, az új előadásokig. Persze, ha komoly zene rajongó vagy, akkor a nyári hónapok ideje alatt sem szükséges lemondanod a kedvenc kikapcsolódásodról. A színházak falai helyett várnak az art mozik és a fesztiválok is.

Kiket hallgathatsz meg a fesztiválokon?

Világszínvonalú előadással várja az opera rajongóit a Margitszigeti Szabadtéri Színpad. A gyönyörű dallamokat a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara biztosítja, a csodálatos ének hangokról a világhírű külföldi előadóművészek gondoskodnak. Meghallgathatjuk például az erőteljes hangú, rendkívül érzéki és kiváló dráma előadó képességekkel megáldott, gyönyörű és a legismertebb opera énekeseket méltató díjak és kitüntetések birtokosát, Ailyn Pérezt is. De találkozhatunk a new-yorki, berlini, milánói operaházakban jól ismert, a komoly zenével szintén gyermek kora óta elkötelezetten foglalkozó számos ének versenyt megnyerő Gabriele Vivianival is. Sőt itt lesz a koszóvói születésű, komoly zenét felnőtt korában tanulni kezdő mégis mára világhírűvé vált Rame Lehaj is. A három előadó művész egyedi és felejthetetlen előadásában hallhatjuk, Mozart, Verdi és Puccini operáit is.

No és az art mozik?

A Puskin moziban a világ legszebb opera házaiban elkészült felvételekből láthatunk néhányat. A Teatro Anico Di Taomina színpadházban előadott Puccini: Bohém Élet Című operáját nézhetjük meg.
Akkor is menjetek el a Puskin moziba, ha a komoly zene mellett a balettet is szeretitek. A ma már klasszikus balett előadásnak számító Rómeó és Júliát láthatjátok, a híres milanói Teatro alla Scala-ból. A művészi értékek mellett humorral és némi drámával is találkozhattok.

Mentés

Készülődés a strandszezonra

Ha ránézel a naptárra, akkor láthatod, hogy bizony gyorsan közeleg és nagyon hamar ide is ér a strandszezon. Ha van gyermeked, akkor talán már számolja azt is, hogy mégis hány hétig kell még iskolába járnia. Nem is olyan sokáig, hiszen már itt is van a nyári szünet. Nagy melegre számíthatunk és a forróságot bizony a víz parton tudjuk jól elviselni. A strandolásra azonban jó előre fel kell készülnünk. A gyerekeknek számos holmit kell vásárolni, és érdemes elgondolkozni, hogy mivel megyünk nyaralni! Ha nincs autónk, amivel nyaralni mehetnénk, akkor érdemes bérelni egyet.

Strand, gyerek, vásárlás! Hol is kezdjem!

A legfontosabba fürdőruha és a törölköző. Ha tavaly is jártatok strandolni, vagy a kicsikédet rendszeresen hordod úszni, akkor vedd elő a fürdő ruháját és nézd meg, hogy milyen állapotban van. Ha kinyúlt, vagy talán elszakadt, akkor mindenképpen keress számára egy új fürdőruhát. Vidd magaddal a gyerekedet is, hiszen a fürdőruha minősége és mérete mellett az a legfontosabb az, hogy ő jól érezze magát benne. Ehhez pedig az kell, hogy a gyerek neki legjobban tetsző színű és mintájú fürdőruhát hordjon. Ha ezzel megvagytok, akkor keressetek egy strandtörölközőt és fürdőköpenyt is.

Milyen a jó strandtörölköző?

Kezdjük az alapanyagnál. Természetes alapanyagból készült strandtörölközőt válassz, hiszen a kicsik bőre rendkívül érzékeny és ezek az anyagok tudják megóvni a kellemetlen elváltozásoktól. A legjobb ha frottírból készült strandtörölközőt választhatod, hiszen kellemesen puha tapintása van, így a kicsikéd is biztosan szeretni fogja. A törölköző kiválasztásakor gondolj a vastagságára is. A legjobb, ha közepes vastagságú terméket választasz. Gondolj a kicsikédre. Ő ugyanis nehezen tudja felemelni a sűrű szövésű nehéz törölközőket. No persze a strandon többször is használni fogja egy nap a törölközőjét, ezért fontos az is, hogy gyorsan megszáradjon.

Végül pedig a fürdőköpeny

Ha fürdőköpenyt vásároltok, akkor vegyétek figyelembe azokat a szempontokat, amiket korábban a törölközőről olvastál. De fontos, hogy legyen kapucnija is, hiszen így megóvhatod a kicsikédet a napszúrástól.

Tavaszi túrázás

Elérkezett a tavasz. Újra itt van a kirándulások ideje. Városlátogatások, bicikli és gyalog túrák, hegymászás hogy csak néhány jó kis hétvégi programot említsek. Mindegyik fantasztikus kikapcsolódási lehetőséget jelent. De ha a természetbe készülsz túrázni, akkor fontos, hogy figyelj az előkészületekre is.

Mit tegyél, a hegyi túrák előtt?

Gondoskodj a megfelelő öltözékről. Két nagyon fontos tényező van. Először is készülj fel az időjárás viszontagságaira is. Ilyenkor tavasszal bizony előfordulhatnak záporok zivatarok, sőt olykor kiadós esőre is számíthatsz. Ezen kívül gondolj a szapora mozgás miatt kialakuló a verejtékezésre is. Ez ellen is tenni kell.

Hogyan kerüld el a csapadék által okozott kellemetlenségeket?

A hideg víz miatt könnyen megfázhatsz, ezért fontos, hogy a külső ruházatod és a cipőd is tökéletesen vízálló legyen. Minden képen vidd magaddal a megfelelő esőkabátot és esőnadrágot is. Nézd meg az alapanyagot. Garantált védelmet biztosítanak a lélegző membránból készült termékek. A lélegző membrán megakadályozza a víz áramlását. Az eső nadrágra pedig azért van szükség, mert ha elázik a túranadrágod, akkor abból könnyen a zoknidba csoroghat a víz, ami szintén betegségeket okozhat és a cipődet is tönkre teheti.

A cipőnél a vízállóság mellett van még egy fontos tényező. Ez pedig a stabilitás. Mivel egész nap sokszor egyenetlen talán még sziklás talajon is fogsz sétálni, ezért lényeges, hogy stabil tartást biztosítson a lábadnak. Fontos, hogy megfelelő méretet válassz és az is, hogy feszesen rögzítsd a fűzőt és a tépőzárat is.

És az alsó ruházat?

Az alsó rétegeknek a bőröd szellőzése miatt van fontos szerepe. Fontos, hogy természetes alapanyagokat is tartalmazzon. A pamut és a polár felsők tökéletesek.
A túrázáshoz szükséged lesz még egy hátizsákra is. Hiszen ezeket a holmikat magadnál kell tartanod egész nap. Lényeges az is, hogy a túrazsákod lehetővé tegye a szabad mozgást is.

Mentés

Mentés

Mentés

A darts eredete

A legtöbben ismerik a darts játékot, sokan már játszottak is egy vendéglátóhelyen esetleg otthon, vagy darts klubban. Azt is sokan sejtik, hogy angolszász játékról van szó, azonban eme kocsmasport pontos eredetét, kialakulásának mikéntjét már kevesen ismerik.

Darts tábla

A legenda szerint

A korabeli mendemondák alapján az egész úgy kezdődött, hogy egy angol íjásznak nem volt kedve télen a hidegben gyakorolnia mesterségét. Nyílvesszőiből jókorát levágott úgy, hogy azokkal már kényelmesen lehessen dobni, és a közeli pubban folytatta a célzás gyakorlatát. Ezt az átalakítást nyilvánvalóan azért kellett megtennie, mert a belső tér mérete nem tette lehetővé a nagy távolságból való, hagyományos nyilazást. A pubban aztán megtetszett másoknak is a kirakott farönk közepébe való célzás játéka, így elkezdtek versenyezni. Így alakult ki ez a közkedvelt sport.

Az első írásos feljegyzések

Tény azonban, hogy az első hiteles írások a darts játékról 1415-ben készültek, amely szerint az angol íjászok űzték eme sporttal az időt az izincourti csata kevésbé mozgalmas időszakai alatt. Arról is készült feljegyzés, hogy az Újvilág felé igyekvő első angol kivándorlók is dartsoztak, mégpedig a Mayflower hajó fedélzetén.
Eleinte többnyire csak a britek által befolyásolt kultúrájú területeken vált ismertté a sportág, így természetesen a darts szabályait Angliában írták össze először a XIX. században, míg a brit szövetséget 1924-ben alapították. Azóta indult meghódítani az egész világot eme szórakoztató, könnyen elsajátítható játék.

Mikrobusz bérlés síeléshez

Elérkezett a tél már egyre hidegebbek a nappalok is és a budapestiek már biztosan látták, sőt sokan ki is próbálták a műjégpályákat is. Hiszen a főváros számos kerületében kialakították már ezeket a pályákat. Talán ez az amiért egyre többen gondolnak arra, hogy milyen jó is lenne elmenni valahova síelni. A friss levegő, a természet szépsége és a mozgás öröme ugyanis csodálatos élményeket garantál a testnek és a léleknek egyaránt. De hogyan is jussatok el a sípályátokhoz? A válasz könnyű: mikrobusszal! Sőt nagyon szerencsés helyzetben is vagytok, hiszen ma már bérlésre is van lehetőség.

Mire készüljetek fel a mikrobusz bérlése előtt?

Jó néhány dolgot kell tudnotok a bérlés előtt. Először is azt, hogy hányan fogtok elmenni síelni. 6-9 személyes mikrobuszok közül válogathattok, persze ha többen szeretnétek utazni, akkor két vagy akár három járművet is kölcsönözhettek, de akár 1-2 autót is bérelhettek mellé. A létszám mellett jusson eszetekbe a sífelszerelés is. Ha van saját felszerelésetek, akkor számoljátok össze, hogy mennyi és azt is mérjétek fel, hogy mekkora helyet foglal el. Alaposan nézzétek meg a cuccokat, mert nagy különbség van a sílécek, a bakancsok és a botok között és nem szabad, hogy út közben össze törjenek. Ha sok holmitok van, akkor kérhettek akár egy utánfutót is. Ezután pedig válasszátok ki az úti célt. Magyarországon maradtok, vagy külföldre osztrák, szlovák talán lengyel síparadicsomba mentek? A mikrobusz bérlésnél a gépjármű biztosítás szempontjából van lényeges szerepe.

Mire figyeljetek a mikrobusz bérlésekor?

Alaposan nézzétek át a mikrobuszt, kizárólag karban tartott gépjárművet válasszatok. És ha már síelés, akkor bizony gondoljatok a hóláncra is, hiszen biztos, hogy jeges és havas utakon fogtok közlekedni és a biztonság a legfontosabb. A hólánc mellett egyezzetek meg éjjel nappal hívható assistance szolgáltatások igénybevételéről is, hiszen így bármilyen esetben anyanyelveteken kérhettek segítséget.

Filmek, amiket érdemes megnézni

A filmek mindenki számára igazi kikapcsolódást jelentenek. A gyerekektől a kamaszokon át, az idősekig mindenki jól érezheti magát a mozikban, de ha valaki egyedül szeretne szórakozni, ahhoz is kiváló lehetőség. Tavaly ősszel is számos világsztár szórakoztatta a nézőket, melyeket már DVD-n, vagy Blu-rayen is megnézhetsz.

Kurt Russelet, John Malkocvichot, Mark Wahlberget és Kate Hudsont egy filmben láthatod, hiszen együtt szerepelnek a Mélytengeri Pokolban. Akárhogyan rajongsz ezekért a sztárokért, készülj fel lelkileg mielőtt beülsz a moziba. Ez a film ugyanis egy nem mindennapi igaz történet feldolgozása, Amerika egyik legnagyobb természeti katasztrófáját jeleníti meg. a Deepwater Horizon olaj fúrón történt robbanásról szól a sztori, amely 11 halálos áldozatot követelt, 750 millió liter kiáramló olaj pedig rengeteg állat pusztulását okozta. A tűzvész és a munkások óriási küzdelme rendkívül megterhelő látványt jelenthet.

De ha te inkább Tom Cruise rajongó vagy, akkor is örülhetsz, hiszen a kedvenced idén is dolgozott. A Született Július 4-én drámai lebénult hőse, a Mission Impossible akciósorozat legendás kéme most a Jack Reacher: Nincs visszaút új részében játssza el a fő szerepet. Az első részben a leszerelt katona magánnyomozóként dolgozott egy 5 ember halálát okozó gyilkos ügyében. Az első részhez hasonlóan most is izgalmas, humoros akciófilmre számíthatsz, de most azonban Jacket vádolják meg egy 20 évvel korábban elkövetett gyilkossággal. Megint feltárul egy rész a katonaság titokzatos világából.

Persze Ben Affleck is nagy újdonsággal várja a rajongóit. A megmentő Batman helyett most egy autista irodai alkalmazottat játszik. A könyvelő című filmben láthatod, ahogyan maffiózóknak segít tisztára mosni a pénzüket. Meggyanúsítják, de egy nagy cég is felkéri szakértőnek. Ennél a vállalkozásnál is érdekes adatokhoz jut, és egy bérgyilkos is üldözőbe veszi, őt és a társát így menekülniük kell. Izgalmas krimi és ki tudja, talán egy kis romantika is vár benneteket.

Mentés