A nevetés jótékony hatásai

Amikor nevetünk, nem csak a jókedvünket és az örömünket fejezzük ki, hanem a testünknek és az elménknek is számtalan előnyt biztosítunk. A nevetés jótékony hatásainak tudományos vizsgálata az utóbbi évtizedekben vált igazán népszerűvé, és ma már egyértelműen bizonyított, hogy a nevetés milyen mértékben járul hozzá az egészségünk és a jólétünk megőrzéséhez.

Amikor nevetünk, a szervezetünkben csökken a kortizol nevű stresszhormon szintje. Ezért a kacagás kiváló módja annak, hogy enyhítsük a mindennapi stressz okozta feszültséget és hosszú távon hozzájárul egyéb egészségügyi problémák kialakulásához.

Néhány kutatás szerint a nevetés endorfinok felszabadulását idézi elő, amelyek a szervezet természetes fájdalomcsillapítói, ennek köszönhetően a nevetés segíthet enyhíteni a fájdalmat és erősíti az emberek fájdalomtűrő képességét.

A nevetés jót tesz az egészségnek.

A röhögés serkenti az immunrendszer működését azzal, hogy növeli az antitestek és az aktivált T-sejtek számát, amelyek a betegségek elleni védekezésben vesznek részt. Ennek eredményeként a rendszeres nevetés által megelőzhetjük a különféle betegségeket. A kacagás serkenti a véráramlást, ezáltal helyreállítja az erek funkcióját, ami csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. A jobb keringés pedig hatékonyabbá teszi a testi funkciók működését.

A nevetés összeköt minket másokkal, így jobban fogunk kötődni a másikhoz, nagyobb lesz az empátia és jobbá válik a kommunikáció is. Az emberi kapcsolatok építése, bővítése pedig közismerten jótékony hatással van az egészségünkre és a lelki nyugalmunkra. A nevetés természetesen növeli az öröm és a boldogság érzését, csökkentve ezzel az érzelmi hullámvasutak intenzitását és frekvenciáját, amelyek depresszióhoz vagy szorongáshoz vezethetnek. Az intenzívebb röhögés során nagyobb mennyiségű levegő áramlik át a tüdőn, ami segíthet megtisztítani az alsó légutakat és javíthatja a légzés hatékonyságát.

Mit tegyünk, hogy még többet nevessünk?

A nevetés nemcsak azért jó, mert kellemes érzés, hanem mert számos fiziológiai és pszichológiai előnnyel is jár. Amennyiben szeretnénk növelni a jókedv mennyiségét az életünkben, érdemes lehet humoros könyveket olvasni, vicces filmeket nézni, vagy nevetésterápiás foglalkozásokon részt venni vagy elmerülni a vicces humoros képek világában. A nevetés valóban a legjobb gyógyszer, arról nem beszélve, hogy ingyen van.

Miért olvassunk mondókákat a legkisebbeknek?

Az olvasásnak rengeteg pozitív hatása van, számos dolgot kiválóan fejleszt. Éppen ezért már csecsemő kortól nagyon fontos, hogy rendszeresen olvassunk meséket a kisbabának. Bölcsis és óvodás kortól a meséken kívül, a mondókákról se feledkezzünk meg. A mondókák ugyanis fejlesztik a képzelőerőt, segítenek abban, hogy a kicsik megismerkedjenek a világgal, a természettel, valamint az állatokkal. Nem mellesleg a saját anyanyelvüket is erősítik. A kicsik jellemzően teljesen odáig vannak a dallamos szövegekért, ezáltal csak úgy szívják magukba a tudást.

A mondókázás fejlesztően hat.

Milyen előnyei vannak  még a mondókáknak?

Nagy szerepük van a beszédfejlesztésben, de sokszor más interakciókkal is kiegészülnek, például simogatással, szeretgetéssel, öleléssel és ezek mindegyike támogatja a személyiségfejlődést. A ritmusos szövegeket a legkisebbek könnyebben, játékosan megértik, így az ismeretek egyszerűbben rögzülnek, de jobban fejlődik az emlékezőtehetség is. Ölbéli játékokat igazából már fél éves kortól lehet végezni, arról nem beszélve, hogy az anyukák hangja mindig megnyugtatja a picit. Az viszont nem mindegy, hogy miként mondjuk el vagy adjuk elő az adott mondókákat.

Milyen technikát alkalmazzunk mondókázásnál?

Kerüljük a monoton hangszínt, amit elképzelhető, hogy a kicsi észre sem vesz. Célszerű az egészet halk, lágy hangszínben elkezdeni, lehetőleg sejtelmesen és javasolt fokozatosan gyorsítani a tempón, illetve ennek ütemében emelni a hangszínt. A mondókázást a legjobb huncutkodva befejezni. A mondókák nagyjából 15-20 szavas versikék, amelyek kellemes élményt nyújtanak. A mondókák tehát akkor a leghatásosabbak, ha valamilyen játékkal vannak párosítva. A játékba érzelmet is bele kell csempészni, így könnyebben ismerkedik meg a tempóval, ritmussal, hangszínnel és hangerővel. Mondókák és kis versek babáknak számos könyvben megtalálhatóak, még az interneten is bőven találhatunk mókásabbnál-mókásabb típusúakat.

Milyenek a jó ismeretterjesztő könyvek?

Az olvasásnak jelentős szerepe van mai modern világunkban. A technika és a digitalizáció rohamos fejlődése miatt, sajnos egyre kevesebben olvasnak könyveket. Pedig az olvasásnak meghatározó szerepe van a gyermekek fejlődésére nézve, hiszen elősegíti a gondolkodásmódjuk pozitív irányba való kialakulását, de jó hatással van a problémamegoldó képességükre is és fejleszti a kreativitásukat. A memória és a koncentrációs képesség is javul, bővül a szókincs, ezáltal a szóhasználat is változatosabb lesz. A sok olvasás segít az információ megtartásában és élesedik az emlékezőképesség. A rövidtávú memória is nagyban javul és a szellemi fejlődéshez is hozzájárul, ha sokat olvasunk.

Az olvasás pozitív hatásai.

A fiatalabb generációnak célszerű ismeretterjesztő irodalmat választani, hiszen így tudományos ismeretek kerülnek a birtokukba. Az ismeretterjesztő irodalmat nehezen lehet elhatárolni a szakirodalomtól, tehát sok bennük a közös. A szépirodalmi művekkel viszont könnyű megkülönböztetni, ugyanis nem művészeti célzattal készültek, nem egy adott történetet dolgoznak fel. Amennyiben a szerző szépírói eszközöket is felhasznál, az ismeretterjesztő mű besorolható a szépirodalomba.

Az ismeretterjesztő könyvek által nagyban bővül a fiatalok tudása, ráadásul a pályaválasztásban is segíti őket, ezáltal könnyebben el tudják dönteni, hogy merre szeretnének menni a közeljövőben továbbtanulni.

Honnan szerezzük be az effajta könyveket?

Az ismeretterjesztő könyvek ajándék gyanánt is kiváló ötletnek bizonyulnak, de fontos, hogy ismerjük az érintett személyek érdeklődési körét. Az ismeretterjesztő könyvek megvásárolhatók akár webáruházakból is, mindez  pár kattintást vesz igénybe, így a lakásból sem kell kimozdulnunk. Ha eltaláljuk, hogy a tinédzsernek mi az érdeklődési köre, hobbija, hamar megtaláljuk a legideálisabb példányt, amit előszeretettel fog kiolvasni.

Mi az a csepphinta?

A hintázás nem csak a játék és a móka szempontjából kiváló időtöltés a gyermekek számára, ugyanis a fejlődésükre nézve is meglehetősen pozitív hatásokat gyakorol. Gyakorlatilag már egészen baba korban is átélik a kicsik az élményt, amikor ölben ringatjuk őket.

A csepphinta nem csak játékra ideális.

Mik is pontosan a hintázás előnyei?

A kicsik agya a mozgással és a mozgatással fejlődik, továbbá a kutatások azt is igazolják, hogy a szociális, fizikai és a kognitív kézségekre is pozitív hatást gyakorol a hintázás. Ezen kívül pozitívan befolyásolja az egyensúlyérzék, térérzékelés és a ritmusérzék kialakulását.

A szakemberek szerint, azok a gyerekek, akik sokat hintáznak, hamarabb sajátítják el az olvasást, írást, ráadásul kisebb eséllyel keverik össze a betűket. Ez azért lehetséges, mert ez a fajta mozgás erősíti a két agyfélteke közti kapcsolatot, ami jobb gondolkodást, koordinációt eredményez. A figyelemzavaros gyerekek esetében kifejezetten javaolják is a hintázást, mint állandó mozgásformát.

Napjainkban már számtalan típusú hinta közül választhatunk, sokan nem csak a kertbe szereznek be egy pompás darabot, hanem beltérre is. Mostanában felkapottak lettek a csepphinták, amelyek dizájn szempontjából is mutatósak, bármilyen stílusú környezetbe tökéletesen beleillenek.

A csepphinta belsejében olyan párna található, ami kivehető és használható külön is, így az eszköz tisztítása sem nehéz. A csepphinta óriási előnye, hogy nem csak akkor használhatja a gyerkőc, ha játszani akar, hiszen remek búvóhelyként is szolgál a belsje, így háttérbe vonulhat egy kicsit a világ zajától, tehát olvashat és pihenhet is benne.

Csepphinta vásárlás során vegyük figyelembe az adott típus méretét, van ahol kiegészítőket is kínálnak hozzá. Színben olyat célszerű választani, ami harmonizál az adott helyiséggel, bútorokkal. A csepphintával meg is lephetjük gyermekünet, garantált, hogy első ránézésra belszeret majd.

A sport és a mozgás fontossága

Az egészségi állapotunkat meghatározza a rendszeres mozgás, éppen ezért nagyon fontos, hogy űzzünk valamilyen sportot. A mozgás segít elkerülni bizonyos betegségeket és a súlyunkat is kordában tartja, valamint javítja az anyagcserét. A különféle sport tevékenységek a gyerekek életében is nagy szerepet játszanak, hiszen növekedésben vannak, így az izomzat és a csontozat megfelelő fejlődéséhez hozzájárulnak.

A mozgás hozzájárul egészségünk megőrzéséhez.

Továbbá, a rendszeres edzés elősegíti a tüdő és a szív teljesítőképességét, csökkenti a vérnyomást és a szív izomzatának oxigénigényét, a vércukorszintet, valamint megőrzi a normál testsúlyt. Így kisebb eséllyel alakul ki szívbetegség, cukorbetegség, mozgásszervi megbetegedés vagy a koszorúért érintő probléma. Mozgás hatására a közérzetünk is meglehetősen javul, sokkal kisebb eséllyel leszünk stresszesebbek. Egy edzés testileg és lelkileg is felpezsdít, garantáltan növeli a teljesítőképességet, így hozzájárul ahhoz is, hogy hatékonyabban végezzük el munkánkat. Az immunrendszert is felerősíti, ezáltal nehezebben szedjük össze a baktériumokat, vírusokat. Heti minimum 3 edzés szükséges ahhoz, hogy a szervezet gyorsabb regenerációs képességet eredményezzen.

Milyen sportot válasszunk?

Sokan választják a futást, mivel ezt szinte bárhol lehet űzni, de érdemes utánanézni, hogy milyen lehetőségek adódnak a környékünkön. Vannak-e edzőtermek, ha igen milyen véleményeket írnak róluk, azt is érdemes megnézni, hogy az edzők mekkora tapasztalattal rendelkeznek. Eljárhatunk csoportos órákra, esetleg személyi edzésekre, vagy választhatunk a küzdősportok közül is. A hölgyek nagy része örömmel jár el jógázni, de ha egyedül akarunk sportolni, akkor a biciklizés, túrázás is ideálisnak bizonyulhat. Érdemes többet is kipróbálni, hogy megtaláljuk kedvencünket.

Az ezdőtermekben található fitness gépek is nagy segítséget jelentenek a mozogni vágyóknak. A technológia fejlődésének köszönhetően ma már rengeteg funkcióval vannak ellátva, így például azt is láthatjuk egyes darabok esetében, hogy mennyi kalóriát égettünk el.

A sportokról még számos információt találhatunk az interneten, mondhatni rengeteg blog a fitneszről szól. Sokan leírják személyes tapasztalataikat, élményeiket, rengeteg sikersztoriról is olvashatunk, illetve az egyes mozgásformákra vonatkozó hasznos tudnivalókat is megtalálhatjuk, amelyek szakemberek tollából származnak.

A könyvvásárlás trendjei

Legyen szó gyerekkönyvről vagy felnőtteknek szóló irodalomról – nem fogok meglepetést okozni – a digitalizáció felé tartunk. Ez a folyamat, mely az élet minden területén megmutatkozik, természetes, hogy a könyvpiacon is jelen van. Ugyanakkor semmiképp sem beszélhetünk a divat követésének olyan rohamtempójáról, mint egy új telefontípus, vagy egy még többet tudó tablet esetében.könyv trendek

Miért is nem?

Ennek több oka van. Az egyik az érzelmi kötöttség. A mai felnőttek, idősek megszokták a papíralapú olvasnivalót és ragaszkodnak hozzá. Tapintás, illat és bárki bármit mond, igenis másképp látjuk a nyomtatott könyvet, mint az e-book oldalain. Ez utóbbi is természetesen ízlés és megszokás kérdése, a fiatal generáció számára talán már tetszetősebb a képernyőről való olvasás.

Gyermekkönyvek esetén fontos szempont, hogy az egyébként is a telefont túl hamar kézbe kapó kicsi ne képernyőn ismerje meg a könyvek világát. Meg kell tanulni „igaziból” lapozni például, ez is kihagyhatatlan mozdulat a finommotorika fejlődésében. És milyen illúzióromboló esti mesét képernyőről olvasni. Na jó, most lebuktam, én is a középkorosztályhoz, a ragaszkodók köréhez tartozom.

Pedig vannak szempontok az e-book mellett is, nem is kevés

Olcsóbb. Kevésbé környezetszennyező, hisz mennyivel több fa marad életben. Praktikus mert kicsi, bárhova könnyen vihető, nem kell egy nyaralásra fél bőröndnyi helyet könyvekkel telezsúfolni.

És mégis, hiába a sok érv, úgy tűnik a papíralapú könyvek állják a sarat a technika kihívásaival szemben, mert lassú az átállás, a könyvnyomtatás egyelőre nem rokkan bele a fővesztésbe, arra még úgy tűnik várni kell. Szerencsére.

Fejlesztő könyvek előnyei!

Gyermekeink fejlődésére mindig figyelni kell. Ahogy nőnek egyre inkább önállóvá válnak, és belecseppennek a közösségi életbe. A fejlettségük az egyik alapja annak, hogy mindig jól érezzék magukat, részt tudjanak venni a kulturális programokon, sport eseményeken. Több olyan módszer van, amit használhatunk gyermekeink fejlesztése érdekében, erre a célra lehetőségünk van akár könyveket is megvásárolni.

A fejlesztő gyerekkönyvek elősegíti az érzékelést, és a kreativitást. Élénk színű ábrákkal, mondókákkal, rövid, tanulságos történetekkel találkozhatunk ezekben a könyvekben. Fejlesztő matricás albumokból sincs hiánya a könyvesboltoknak.

A fejlesztő könyvek kiválóan hozzájárulnak a kreatív gondolkodás kialakulásához.

Mire figyelj, ha fejlesztő gyerekkönyvet keresel?

A választék nagy és folyamatosan bővül, ezért érdemes felkészülnöd, hogy folyamatosan újabb és újabb fejlesztő gyerekkönyvet kell beszerezned. A helyzetedet könnyebbé teszi az, hogy minden könyv fedőlapján fel van tüntetve, hogy hány éves gyerekeknek ajánlják. A bábáktól kezdve, a 7-8 éves kisiskolás korosztályig minden gyerkőcre gondoltak a szerzők. Ha figyelembe veszed a kicsikéd életkorát akkor biztos, hogy mindig az adottságainak és képességeinek megfelelő olvasmányt viszed haza.

A téma, a második legfontosabb szempont a fejlesztő gyerekkönyvek kiválasztásakor. Az élet minden szereplőjéről, növényekről, állatokról, gépekről, épületekről írtak már fejlesztő gyerekkönyveket. De vannak olyan darabok is, amelyek egy-egy helyzetet például a közlekedést, egy ünnepet, az óvoda vagy az iskola kezdését mutatják be. Az olyan bonyolult témákat is körüljárják, mint az emberi test, világűr.
Ezen kívül beszerezhetünk olyanokat, amelyek különféle gyakorló feladatokat tartalmaznak a kisiskolások számára.

Végül meg kell említenünk a fejlesztő gyerekkönyvek méretét, típusát és alapanyagát. A legkisebbek számára puha anyagokból alakítják ki az effajta könyveket, hogy ne történjen semmi probléma még akkor se, ha véletlenül a szájukba találják venni őket.

Programok a hosszú hétvégére!

Hamarosan elérkezik október 23.-i hosszú hétvége, a pihenés időszaka. A 3 napig tartó időszak lehetővé teszi, hogy az átlagosnál egy kicsit jobban kipihenjük magunkat. Az időjárás ilyenkor nagyon kedvező, ezért rengeteg program közül válogathatunk. Ebben a bejegyzésünkben néhány ötletet szeretnénk adni mindenki számára.

Milyen programok várnak minket?

Október nagyon kellemes őszi hónapok közé sorolható, hiszen a ilyenkor még rengeteg sárgás és vöröses levelet láthatunk a fákon, kellemesen hűvös a levegő és bizony gyakran süt a nap is. Szóval ez az időszak ideális a hosszú séták számára. Kiváló helyszínek közül lehet választani, például az arborétumok is kiváló úti célnak számítanak. Budapest közelében Gödöllőn vár benneteket egy 100 évnél is régebben alapított, több mint 190 hektár területű arborétum. Ebben rengeteg növényt, kisebb emlősöket például mókust és gyönyörű madarakat is láthatunk. Szóval a hosszú hétvégén érdemes egy napot eltöltenetek itt.

Ha pedig nagyon jó az erőnlétetek, akkor ezen a hosszú hétvégén is túrázhattok egy nagyot. A három nap alatt megismerkedhettek nagyobb, egyedi területekkel is, ilyen például a Tokaj hegyalja.

Persze ha nem szeretnétek szabad téri programokon részt venni, akkor már rengeteg kulturális eseményen is részt vehettek. Várnak titeket a multiplexek és a művészmozik, valamint a komoly és könnyűzenei koncertek is. Szerencsére rengeteg premier közül válogathattok.

Ha pedig nagyon kimerültetek, mert egy nagy projekt munkában vettetek részt és szeretnétek testileg és lelkileg is feltöltődni, akkor irány egy jó kis wellness szálló. Ez alatt a 3 nap alatt ugyanis relaxálhatsz, finomakat ehetsz és ihatsz, részt vehetsz jobbnál jobb masszázsokon sőt, ha van kedved akkor sportolhatsz is. Konditermek, sőt néhány helyen személyi edző is vár benneteket.

Irány a mozi! Dunkirk

Nyáron sokan a strandot, a fagyizókat részesítik előnyben, ha kikapcsolódásról van szó, vannak olyanok is, akik a komoly zenei programokat kedvelik, azonban ilyenkor sem szabad megfeledkeznünk a moziról sem, hiszen fantasztikus filmek várnak bennünket a fellemesen klimatizált termekben most is. Egyik ilyen a Dunkirk.

Miért nézd meg a Dunkirk-et?

A Dunkirk egy történelmi, háborús eseményt dolgoz fel, 1940-be a II. Világháború idejére vezet vissza bennünket. A rendkívül szorult helyzetbe került, 5 km-es partszakaszra szorult 400 ezer belga és francia katonák életét, menekülését, a káoszt és az angolok által szervezett legendás mentő akciót mutatja meg. Minden egyes részletet élethűen ábrázol, ezért mi a nézők is a film első percétől kezdve úgy érezhetjük, hogy szereplői vagyunk ennek a történetnek. Ha úgy döntötök, hogy megnézitek Dunkirk-et, akkor készüljetek fel a megható és megrázó élményekre. A film középpontjában végig a háború mindennapjait átélő, lehetetlen helyzetbe került emberek vannak, A lélektani hatások miatt folyamatos feszültség alatt tart a film. Bemutatja számos példán keresztül, hogy mi mindenre veszi rá a védtelen és teljes mértékben kiszolgáltatott embereket a túlélés ösztöne. Van olyan katona, aki rendkívül segítőkész, és olyan is, aki önmagát megtagadva a bajtársainak is árt.

Persze a lélektani hatást nagyon erősen fokozza a látvány is. Ami köszönhető a korábban számos, a kritikusok által is elismert és a közönség által is kedvelt rendező, Christopher Nolannak, ő ugyanis a történet színhelyén forgatott le számos jelenetet. A II. Világháborúban használt repülőgépeket láthatjuk a légi felvételeken is. Ezen kívül a történetnek nincs igazán főszereplője, egy időben mutatja meg számos katona – akiket olyan világhírű színészek, mint Tom Hardy, Mark Rylance, és Kenneth Brannagh alakítanak – szenvedését és a civilek közreműködésével végrehajtott mentő akció rendkívüli embert próbáló keserveit is.

Nyári komoly zenei programok

Bizony csak úgy repül az idő. Lassan véget ér a színház évad is, és várni kell néhány hosszú hónapot a következő kezdetéig, az új előadásokig. Persze, ha komoly zene rajongó vagy, akkor a nyári hónapok ideje alatt sem szükséges lemondanod a kedvenc kikapcsolódásodról. A színházak falai helyett várnak az art mozik és a fesztiválok is.

Kiket hallgathatsz meg a fesztiválokon?

Világszínvonalú előadással várja az opera rajongóit a Margitszigeti Szabadtéri Színpad. A gyönyörű dallamokat a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara biztosítja, a csodálatos ének hangokról a világhírű külföldi előadóművészek gondoskodnak. Meghallgathatjuk például az erőteljes hangú, rendkívül érzéki és kiváló dráma előadó képességekkel megáldott, gyönyörű és a legismertebb opera énekeseket méltató díjak és kitüntetések birtokosát, Ailyn Pérezt is. De találkozhatunk a new-yorki, berlini, milánói operaházakban jól ismert, a komoly zenével szintén gyermek kora óta elkötelezetten foglalkozó számos ének versenyt megnyerő Gabriele Vivianival is. Sőt itt lesz a koszóvói születésű, komoly zenét felnőtt korában tanulni kezdő mégis mára világhírűvé vált Rame Lehaj is. A három előadó művész egyedi és felejthetetlen előadásában hallhatjuk, Mozart, Verdi és Puccini operáit is.

No és az art mozik?

A Puskin moziban a világ legszebb opera házaiban elkészült felvételekből láthatunk néhányat. A Teatro Anico Di Taomina színpadházban előadott Puccini: Bohém Élet Című operáját nézhetjük meg.
Akkor is menjetek el a Puskin moziba, ha a komoly zene mellett a balettet is szeretitek. A ma már klasszikus balett előadásnak számító Rómeó és Júliát láthatjátok, a híres milanói Teatro alla Scala-ból. A művészi értékek mellett humorral és némi drámával is találkozhattok.

Mentés