Defekt javítása házilag?

Régen általában otthon javították ki a defektet, különösen, ha nem egy nagy jármű kereke volt érintett, ilyenek például a traktor kerekek, de néha még az efféle esetekre is találtak megoldást. Ma már azonban más a helyzet, még a legegyszerűbb gumikkal is el kell vinni az abroncsot egy gumijavítóhoz. És ez nem véletlenül van így, bár egy defektet saját kezűleg is meg lehet javítani a szükséges szerszámokkal, a tartós eredmény már más kérdést vet fel. Az utóbbi időben egyre több olyan autóval találkozhatunk, amelynek nincs belső csöve, ez pedig jelentősen bonyolítja a javítás folyamatát.

A kerékcsere szakértelmet igényel.

Miért vált bonyolultabbá a folyamat?

Míg korábban egyszerű volt foltot tenni a belső oldalra, jelenleg a külső gumiabroncsok javítása sokkal bonyolultabb, mivel a foltot egy sokkal keményebb felületre kell felvinni. Szerencsére léteznek egyszerűnek tűnő megoldások, mint például egy kifejezetten erre a célra tervezett gumit belenyomkodni a lyukba, de még ha sikerrel is járunk, a megoldás nem lesz tartós. Egy lyuk kijavítása saját kezünkkel azonban gyakran időigényes,  órákig is eltarthat. Ez ma is így van, hiszen rendkívül nehéz eltávolítani a gumiabroncsot, és megfelelő szerszámokkal rendelkezni ahhoz, hogy elérjük a belső csövet, majd visszahelyezzük anélkül, hogy újabb lyukat ejtenénk a felületen. Éppen ezért kialakult egy külön szakma, amely a defektjavítással foglalkozik. Ennek köszönhetően azok, akik ezzel foglalkoznak, nem kell órákat tölteniük a munkával, hanem gyorsan és hatékonyan cserélhetik ki és javíthatják meg a gumit.

Az ezzel foglalkozó szakemberek tapasztaltak, hiszen naponta több tíz problémát is megold egy szerelő, de a megfelelő eszközöknek és berendezéseknek is köszönhető, amelyek megkönnyítik és felgyorsítják a folyamatot. Tehát fáradozhatunk otthon vagy az út szélén egy defekt javításán, nagy valószínűséggel megjavítjuk, de az eredmény nem biztos, hogy olyan profi, megbízható és tartós lesz, mintha szakember végezte volna el. Kétségtelen, hogy a defekt saját maga történő kijavítása sokkal kevesebbe kerül, de lényegesen több időt vesz igénybe, különösen, ha újra leereszt a levegő, ezért jobb, ha már a defekt bekövetkezésekor keresi egy gumijavító segítségét.