Üzemorvosi vizsgálat

Az egészségünk megtartása érdekében nap, mint nap tennünk kell. Megfelelő táplálkozással, rendszeres testmozgással és a meghatározott időközönként elvégzett szakorvosi szűrővizsgálatokkal megelőzhetjük a súlyosabb betegségek kialakulását. Azonban bizonyos esetekben üzemorvosi vizsgálatok is segíthetnek az egészségi állapotunk megőrzésében.

Milyen esetekben kötelező felkeresni az üzemorvost?

orvos

Az üzemorvosi vizsgálaton legelőször a sikeres állásinterjú után, az első munkanap előtt veszünk részt, ugyanis kizárólag a szakorvos jóváhagyásával kezdhetünk el dolgozni. Ennek a felmérésnek az a célja, hogy igazolja azt, hogy az egészségi állapotunk megfelel a pozíció elvárásainak. Minden esetben, fizikai és szellemi tevékenységek esetében is kötelező részt venni ezen a felmérésen. Majd az előzetes alkalmassági vizsgálat után, a munkaviszony fennállási ideje alatt is többször keressük fel az üzemorvost. A pozíciónk sajátosságai határozzák meg azt, hogy milyen időközönként kötelező elmennünk a foglalkozás egészségügyi szakorvoshoz. Emellett azonban előfordulhatnak olyan rendkívüli esetek is amikor azonnal igénybe kell vennünk az üzemorvos szolgáltatásait. Ilyen például a munkahelyen történt baleset, vagy az ott kialakult fertőzésveszély, illetve foglalkozási ártalom is.

Milyen egyéb esetekben végez vizsgálatot az üzemorvos?

Az üzem orvost nem csak akkor kell felkeresned, ha dolgozni akarsz, hanem akkor is ha valamilyen kocsit, vagy hajót szeretnél vezetni. A vízi és gépjárművek esetén a jogosítvány megszerzéséhez, illetve a lejárt vezetői engedélyek meghosszabbításához. Is szükség van az üzemi orvos igazolására. De ha a vadászat, vagy a sportlövészet a hobbid, akkor sem kerülheted el ezeket a szakorvosi vizsgálatokat, hiszen a fegyvertartási engedély megszerzéséhez, illetve a fegyverek használatához is szükség van az üzemi orvos jóváhagyására.

Tipp:Üzemorvosi vizsgálatra van szüksége? Keresse fel Dr. Torzsa Péter üzemorvost