Ismerjük meg a modern kutya esőkabátokat…

A kutya esőkabátok fontos szerepet játszanak házi kedvenceink életében, főleg azoknál az ebeknél, akik városi környezetben élnek, ahol a gyakori esőzések és a változékony időjárás megnehezíthetik a mindennapos sétákat. A kabátok nem csak a kényelmet szolgálják, hanem a kutyák egészségének megőrzéséhez is hozzájárulnak, hiszen védelmet nyújtanak a hideg és a nedvesség ellen.

A kutya esőkabát több szempontból előnyös.

Az esőkabátok anyagválasztéka széles skálán mozog, kezdve a vízálló nylon anyagoktól, egészen a légáteresztő, mégis vízhatlan szövetekig. Fontos, hogy az esőkabát ellenálljon a víznek, de szellőzzön is, hogy a kutya hőháztartása egyensúlyban maradhasson. A rosszul szellőző anyagok ugyanis előidézhetik a túlmelegedést, ami elsősorban a hosszabb szőrű vagy nagyobb testű kutyák esetében jelenthet problémát.

Kialakítás szempontjából a kutya esőkabátok sokfélék lehetnek: vannak egyszerű, a has alatt tépőzárral rögzíthető modellek, amelyek gyorsan és könnyedén felvehetők, illetve bonyolultabb, teljes testet borító változatok is, ezek még nagyobb védelmet nyújtanak. Néhány esőkabát kapucnival is rendelkezik, ami által száraz marad a fej és a fülek, mivel nem éri nedvesség. Egyes darabokban kiegészítő elemként láthatósági csíkok is helyet kapnak, ezek biztosítják, hogy a kutya sötétben is jól látható legyen.

A méretek és a testre való illeszkedés is elengedhetetlen, hiszen egy túl szoros kutya esőkabát korlátozhatja a kutya mozgását, míg egy túl bő darab nem véd kellően az eső ellen. Ezért a beszerzés során érdemes pontosan megmérni a kutya testméreteit, beleértve a hosszát a nyaktól a farok tövéig, illetve a mellkas kerületét.

Számos gazdinak fontos az esztétikai megjelenés is…

Sok gyártó kínál színes és mintás kabátokat, amelyek garantáltan praktikusak, de stílusosak is, így a gazdik ízléséhez igazodva választhatnak a különböző kivitelek közül.

A kutya esőkabátok nem csak az eső és a sár elleni védekezés eszközei, hanem a kedvencünk komfortjának és egészségének megőrzésében is központi szerepet játszanak.

Kutya esőkabát mindenképp javasolt bizonyos kutyafajták tekintetében, ilyen a tacskó, angol bulldog, amerikai rókakopó, beagle, basset hound, border terrier, csivava, meg az öreg kutyák.

Mi is pontosan a reflexológia?

A reflexológia, egy ősi gyógymód, amely az emberi test öngyógyító képességeire támaszkodik. Gyökerei az ókori Egyiptomba és Kínába nyúlnak vissza, ahol már évezredekkel ezelőtt ismerték és alkalmazták a technikát. A módszer alapelve, hogy a test minden része, beleértve a belsőszerveket is, kapcsolatban áll a talpunkon található reflexpontokkal. Ezek stimulálásával a reflexológusok célja a test egyensúlyának és egészségének elősegítése.

A reflexológia kezelés során a terapeuta különleges masszázstechnikákat alkalmaz, amelyek serkentik a test saját gyógyító folyamatait. Ezáltal a reflexológia nagyban hozzájárulhat a stressz csökkentéséhez, a vérkeringés javításához, szervezetünk méregtelenítéséhez, illetve immunrendszerünk megerősítéséhez. Sokan arra is esküsznek, hogy a reflexológia hatékonyan kezeli a fejfájást, az emésztési problémákat, és még a hormonális egyensúlytalanságokat is rendbe rakja.

A reflexológiai kezelések oldják a stresszt.

A reflexológia nem csak a fizikai betegségekre koncentrál, hanem a pszichés egészségre is nagy hangsúlyt fektet. A kezeléseken a beteg teljesen ellazulhat, ami által elmúlik a szorongás és helyreáll az általános közérzetet. Többen úgy vélik, hogy ez a fajta kezelés segít helyreállítani a test és az elme közötti harmonikus kapcsolatot.

Mi szükséges ahhoz, hogy valaki reflexológus legyen?

A legtöbb szakterület tanfolyamokhoz van kötve, ilyen például a talpbetét készítés is vagy a reflexológia. A reflexológusnak is rendelkeznie kell állami szerv által kiállított bizonyítvánnyal, amivel igazolni tudja végzettségét. Ezen kívül a rendelő várójában jól láthatóan függessze ki a betegjogi képviselő elérhetőségét, ennek hiányában ugyanis gyanú merülhet fel a szakértelmét illetően.

Azt okvetlen tartsuk szem előtt, hogy bár a módszer számos egészségügyi előnnyel járhat, nem helyettesíti a hagyományos orvosi kezeléseket. A reflexológusok jellemzően hangsúlyozzák is, hogy módszerük kiegészítő terápia, amelyet más kezelések mellett alkalmaznak a legjobb eredmény elérése érdekében. Azok számára, akik alternatív gyógymódokat keresnek, a reflexológia egy kiváló lehetőség lehet a testi és lelki egyensúly helyreállítására és fenntartására.

Hogyan kell a rollátort használni?

A gurulós járókeretek nagy segítséget jelenthetnek a mindennapokban, ezek az eszközök gyakorlatilag számos egészségügyi és ergonómiai előnnyel bírnak. Az időseknek és a mozgáskorlátozottaknak fontosak az efféle segédeszközök, amelyek elősegítik a függetlenség megőrzését és a mozgásszabadság fenntartását.

A gurulós járókeretek alapvetően két fő kategóriába sorolhatók, vannak két kerékkel rendelkező típusúak, illetve négy kerekű változatok. A kétkerekűek azok számára készült, akik még képesek egy bizonyos fokú egyensúlyt tartani, de bizonytalanok a mozgásukban. A négykerekű  rollátorok használata pedig azok számára javasolt elsősorban, akik komolyabb egyensúlyi problémákkal küzdenek, és az önálló mozgás számukra már különösen nagy kihívást jelent.

A rollátorok segítik a mozgást.

Milyen technológiai és ergonómiai fejlesztések segítik a gurulós járókeretek használóit?

Több rollátor rendelkezik fékrendszerrel, amely biztonságosabbá és kontrolláltabbá teszi a mozgást, főleg lejtősebb területeken. Az állítható magasságú fogantyúk által a testhez igazítható a magasság, ami csökkenti a hát- és vállfájdalmakat. Ezen kívül tartozékként hozzáadhatóak kosarak és tálcák, amelyek növelik a tárgyak szállításának kényelmét, így az egyén egyszerűbben vihet magával minden szükséges dolgot.

Az orvostudományban végzett kutatások kimutatták, hogy a gurulós járókeretek használata jelentősen javíthatja az életminőséget, mivel az eszközök csökkentik az elesés kockázatát, növelik az önálló mozgás lehetőségét és segítenek abban, hogy az emberek továbbra is aktívak legyenek és részt vehessenek a közösségi életben. Az eszközök megfelelő használatához azonban elengedhetetlen, hogy egy szakember elvégezze a beállításokat és rendszeresen ellenőrizze ezeket.

A gurulós járókeretek kiválasztása nem egyszerű feladat, és több tényezőt is célszerű figyelembe venni, mint például a felhasználó fizikai állapotát, a kívánt funkcionalitást és a rendelkezésre álló költségvetést. Vannak prémium kategóriás járókeretek, amelyek számos extra funkcióval rendelkeznek és prémium anyagból készülnek, de természetesen léteznek költséghatékonyabb, egyszerűbb modellek is.

A gurulós járókeretek komplex eszközök, amelyek megkönnyítik a mozgáskorlátozott emberek életét, és rengeteg előnyt kínálnak, mind egészségügyi, mind ergonómiai szempontból. Az ideális típus és modell kiválasztása mellett fontos megfogadni, illetve betartani a szakértők javaslatait, tanácsait és az időszakos karbantartásról sem szabad megfeledkezni.

Milyen rendszeres szűrővizsgálatok vannak, amelyeken célszerű részt venni?

Az egészségünk megőrzése szempontjából a rendszeres szűrővizsgálatok fontosak, mivel ezekkel időben felismerhetőek az esetleges egészségügyi problémák, így a kezelések hatékonyabbak és eredményesebbek lehetnek. A szűrővizsgálatok segítségével ráadásul bizonyos betegségek meg is előzhetőek, de a korai stádiumban való felismerés is hozzájárul ahhoz, hogy kisebb beavatkozások is elegendőek legyenek a teljes gyógyuláshoz.

A szűrővizsgálatokkal korán felismerhetőek a betegségek.

Nézzünk néhány fontos szűrővizsgálatot, amelyek segíthetnek az egészségünk megőrzésében…

Célszerű bizonyos időközönként bejelentkezni mellkasröntgenre, ahol jól kivehető a tüdő állapota, észrevehető a daganatos elváltozás, felismerhető a tüdőgyulladás és az egyéb tüdőt érintő megbetegedések, például az is észlelhető, hogy a beteg átesett-e tüdőembólián.

A mammográfia a mellrák korai felismerésének egyik legfontosabb módszere. A vizsgálat során a mell szövetét röntgen sugárzással vizsgálják, így az esetleges elváltozások korai stádiumban felismerhetők.

A méhnyakrákszűrésnek is jelentős a szerepe, hiszen segít az elváltozás korai felismerésében. A vizsgálat során kenetet vesznek a méhnyakról és azt laboratóriumi vizsgálatokra küldik.

A rendszeres vércukorszint mérés segíthet a cukorbetegség korai felismerésében, amely egyébként súlyos szövődményekkel járhat, ha nem kezelik időben.

A koleszterinszint mérés segíthet a magas vérnyomást, illetve a szív- és érrendszeri betegségeket elkerülni.

A vastagbélrák szűrés  által korai stádiumban ismerhető fel az elváltozás, ezáltal a kezelés is hatékonyabbá válik és nagyobb az esélye a teljes gyógyulásnak.

A prosztatarák szűrés során általában PSA tesztet végeznek, amely segít felismerni az esetleges eltéréseket.

A szűrővizsgálatok fontosságát tehát nem lehet elégszer kihangsúlyozni, a korai kezelések számos esetben menthetnek életet. A kor előrehaladtával egyre több ilyen vizsgálaton javasolt részt venni, főleg ha a családban előfordult már komolyabb betegség. Akkor is keressük fel a lehető leghamarabb kezelőorvosunkat, ha valami egészségügyi elváltozást tapasztalunk magunkon, ilyenkor a háziorvos ultrahang vizsgálatot is elrendelhet, ahol szintén számos eltérés észrevehető.

Méhnyakrákszűrésen 30 éves kor felett évente célszerű részt venni, mammográfián pedig 45 éves korig elegendő 2 évente, 50 éves kor felett évente ajánlott. Prosztataszűrés céljából évente érdemes felkeresnie az urológus szakorvost a 40 felettieknek. Évente egyszer célszerű egy teljes laboratóriumi vizsgálatot is kérni.

Mire figyeljünk télen, hogy elkerüljük a szezonális betegségeket?

A szezonális betegségek ellen többféle módon is védekezhetünk télen, fontos minél több módszert alkalmazni, hogy a vírusok és a baktériumok messziről elkerüljék szervezetünket. A közösségi helyeken alkalmazzunk szájat és orrot eltakaró maszkokat, ezáltal meggátolhatjuk a kórokozók terjedését. Igyekezzünk sűrűn kezet mosni, lehetőleg meleg vízzel és szappannal,  vagy kézfertőtlenít használni. Ebben az időszakban célszerű elkerülni a túlzsúfolt helyeket és betartani a távolságtartással kapcsolatos ajánlásokat. Igyekezzünk sok vitamint és ásványi anyagot fogyasztani, ezáltal erősebbé tehetjük az immunrendszerünket és nagyban javíthatjuk egészségi állapotunkat. Mindezek mellett mozogjunk rendszeresen, minél előbb találjuk meg a számunkra legideálisabb mozgásformát.

Az immunrendszerünket számos módon erősíthetjük.

Az alvás minősége és mennyisége is sokat számít, de meghatározó a táplálkozás is, ugyanis az egészséges ételek is jelentős mértékben hozzájárulnak az immunrendszer erősebbé tételéhez.

Amennyiben lebetegszünk, semmiképp se menjünk közösségbe, inkább maradjunk otthon, ezzel is óvjuk embertársainkat és nem terjesztjük a vírust.

Milyen betegségek terjednek ősszel és télen?

Bármilyen fertőzést összeszedhetünk, de januárban és februárban jellemzően az influenza terjed a legjobban, kora ősszel pedig még tart allergia szezon, ilyenkor az allergiás rhinitis könnyen összekeverhető a felső légúti megbetegedésekkel. Télen a baktériumok leginkább a légutakat és az orrnyálkahártyát támadják meg és a kórokozók cseppfertőzéssel, közvetlen érintkezéssel terjednek.

Az, hogy hányan kapják el a betegséget több tényezőtől is függ, nem mindegy a helyiségben tartózkodók létszáma, a belégzés mélysége és a fertőzés koncentrációja. Az efféle betegségek robbanásszerűen indulnak be, főleg a nagy létszámú, zárt közösségekben, például óvodákban, iskolákban. Ma már számos gyógyászati webáruház kínálatából beszerezhetünk vitaminokat, melyek támogatják szervezetünket, a téli időszakban okvetlen gondoskodjunk ezek rendszeres szedéséről.

 

Napindító meditáció előnyei

Ki ne szeretné, hogy jól induljon a napja és tele legyen energiával? Valószínűleg a kérdésre mindenki úgy válaszol, hogy feltöltődve akarja kezdeni a mindennapokat, hiszen kizárólag így képes bárki is gond nélkül ellátni a feladatait.

A meditáció felfrissít.

Reggelente a legtöbb felnőtt eléggé merevnek érzi magát és hiába aludtak az éjszaka, sokan úgy kelnek fel, hogy fáradtnak, kimerültnek érzik magukat. A reggeli jóga viszont számos embertársunknak bevált, ami nem véletlen, hiszen a testünk energiarendszere ilyenkor a legalkalmasabb a gyakorlásra. Jót tesz a testnek a gyengéd átmozgatás, ilyenkor még az idegrendszer is felpezsdülésre kerül, ezáltal a relaxáció is teljes mértékben adott, mindezt a jógához tartozó légzőgyakorlatok is elősegítik. A jóga segít szabályozni a test alvási szokásait, amit idővel megszokunk, így akár ébresztőóra nélkül is pontosan felkelhetünk reggelente.

Mihez járul még hozzá a napindító jóga?

A napindító meditáció ahhoz is hozzájárul, hogy a nap folyamán békésebbek és nyugodtabbak maradjunk, ez igaz lehet akkor is, ha stresszesebb, mozgalmasabb napnak nézünk elébe. A napindító jóga tehát energikusabbá tesz minket, aminek köszönhetően sokkal jobban képesek leszünk összpontosítani a napi feladatainkra.

A kiegyensúlyozottabb élet érdekében éppen ezért javasolt minden nap jógázni, így a szeretetet is jobban megérezzük a környezetünkben, valamint a vidámság is annál inkább felülkerekedik. A családok úgy vélik, hogy a közös jóga segített abban, hogy jobban megértsék szeretteiket, gyakorlatilag segít az egymást összekötő szálakat rendezni. A jóga által a kommunikációnk is tisztábbá válik, így jobban megértethetjük magunkat a külvilággal.

A napindító jóga alapján gyakorolt légzési mechanizmus hozzájárul a csakrák, aurák és gondolatok kitisztításához, így jobban összekapcsolódhatunk a minket segítő energiákkal.

Az emberi szív anatómiája, működése

A szív az érrendszer fő szerve, az erek hálózatában felel a vér pumpálásáért, mindezt az egész test tekintetében, ezen kívül felel a vérnyomás szabályozásáért. A szív gyakorlatilag a vérkeringés központjában helyezkedik el, tekinthetjük olyan izmos pumpának is, ami percenként 60-80-szor összehúzódik és így tartja fenn a vérkeringést.

A szív felel a test vérellátásért.

Ejtsünk néhány szót a szív anatómiájáról…

A szív két szívfalból áll, jobb és bal oldaliból. A szívfelek további két részre oszthatóak, mindkettőben vannak pitvarok és kamrák. Folyamatos pumpálással végzi a test vérellátását úgy, hogy előbb a pitvarok, majd a kamrák húzódnak össze. A szív részei szelepekkel válnak szét egymástól, ezek biztosítják a vér egy irányba történő útját. A szelepeket más néven billentyűknek nevezzük. Mitrális billentyűnek hívjuk azt a részt, ami a bal pitvart a bal kamrától elválasztja, a jobb pitvar és a jobb kamra között pedig tricuspidalis billentyűk helyezkednek el, melyek három vitorlából állnak.

A szív működése röviden…

Az oxigénben szegény vér a jobb pitvarba érkezik, ezt követően a jobb kamrából jut el a tüdőartériába, végül a tüdőbe és itt veszi fel az oxigént, valamint leadja a felesleges széndioxidot. Az oxigénnel felfrissült vér, a pulmonális vénákon keresztül végül a bal pitvarba érkezik, ezt nevezzük kis vérkörnek. Az artériás vér a főütőéren át kerül be a nagyvérkörbe és a szervekbe. Azoknak a szerveknek a vérellátása megnő, amelyek egy adott pillanatban fokozottabban működnek, például futás közben a láb izmai, mindezt azok a hormonok idézik elő, amelyek a véráramban vannak.

Gyakori a szív koszorúereinek a megbetegedése, ezt leginkább az váltja ki, hogy a vérellátásban probléma adódott. Ezen kívül a koszorúerek beszűkülhetnek, ami szintén rendkívül veszélyes tud lenni. A szívvel kapcsolatos problémákat gyakran kíséri mellkasi fájdalom, ami kisugározhat a bal karba is, de jelentkezhet nehézlégzés, légszomj, heves szívdobogásérzés. A szív megbetegedéseivel a kardiológia foglalkozik, amennyiben effajta tüneteket tapasztalunk, minél előbb keressünk fel egy megbízható szakorvost.

Miért egészséges a párolt étel?

A táplálkozás hatással van szervezetünk működésére, nagyban meghatározza az ellenálló képességünket is. A helytelen étrendtől számos probléma kialakulhat, például magas vérnyomás, cukorbetegség, bélrendszeri gondok, szív- és érrendszeri megbetegedések, elhízás, depresszió és még számos más egyéb. Az egészséges táplálkozással tehát rengeteg problémát elkerülhetünk és hozzájárulhatunk egészségünk megőrzéséhez.

Az ételpárolókban sütni is lehet.

Igen ám, csak a rohanó világunkban nem könnyű betartani az egészséges étkezésre vonatkozó szabályokat, tehát sokaknak fontos, hogy olyat egyenek, ami gyorsan elkészül, ugyanakkor egészséges is. Lényeges, hogy az étel legyen rostban és vitaminokban gazdag. A technológia rohamos fejlődésének köszönhetően viszont ma már vannak olyan eszközök, amelyek nagyban megkönnyítik a dolgunkat a konyhában. Ezáltal bármikor gyorsan az asztalra varázsolhatunk valami egészséges és finom ételt.

Milyen eszköz teheti könnyebbé a főzéseket?

Az ételpároló kiváló megoldás lehet, hiszen rengeteg típusú étel készülhet el benne, ráadásul lényegesen rövidebb idő alatt, mintha a tűzhelyen csinálnánk. A modern ételpárolókon több funkció is helyet kapott, egyes darabok nem csak a párolásra alkalmasak, hanem sütésre és grillezésre egyaránt.

A többtálcás verziókban egyszerre több finomság is elkészíthető, ráadásul a főzőedény kevesebb energiát fogyaszt, mint a tűzhely. Az ételpároló óriási előnye, hogy zsiradék nélkül készíthetjük el benne a különféle fogásokat, így a diétázóknak mindenképp érdemes beszerezniük. Mivel a párolóedények a gőz erejét használják, ezért működés közben le vannak zárva, így kavargatnunk sem kell főzés közben.

Milyen egy jó magánrendelő?

Az egészségügyben van, hogy később kapunk időpontot valamilyen vizsgálatra, nem egyszer fordult már elő, hogy akár hónapokat is várnunk kell. Az egészségünk érdekében viszont meghatározó szerepe van az időnek, ugyanis minél előbb felismerésre kerül egy adott probléma, annál nagyobb esély van a gyógyulásra és ilyenkor a kezelések is hatékonyabban működnek. Tehát adódhatnak problémák, amelyekkel nem célszerű várni, ebben az esetben javasolt felkeresni egy megbízható magánrendelést.

A magánrendeléseken hamarabb sorra kerülhetünk.

Sajnos a magánrendelések között is vannak silány minőségűek, ezért nem mindegy, hogy pontosan milyen egészségügyi intézményt keresünk fel. A különféle magánrendelők árban is különböznek egymástól, vannak drágábbak és olcsóbbak is. A végösszeg függ attól, hogy a szakorvos milyen vizsgálatokat rendel el.

A jó magánrendelő ismérvei…

Egy megbízható magánrendelőben a dolgozók mindenkivel kedvesek és készségesek, valamint türelmesek és igyekeznek mindenben segíteni a pácienseknek. Egy jó magánrendelőben tisztaság uralkodik és exkluzívabb a környezet, ami csökkenti, hogy a betegek feszélyezve érezzék magukat. Azokba a magánrendelőkbe érdemes ellátogatni, ahol modern gépekkel és felszerelésekkel történnek a diagnosztikai eljárások és jó, ha van több szakrendelés is, például szemészet vagy bőrgyógyászat, így több vizsgálatot is el lehet végeztetni.

Amennyiben valóban nem szeretnél mellé lőni és biztosan olyan helyre szeretnél menni, amellyel maximálisan elégedett leszel, akkor keresd fel a Pesti Magánorvosi Centrumot, ahol rövid idő alatt fényt derítenek a problémádra és a lehető leghatékonyabb kezelést is igyekeznek megtalálni.

Tipp: fogászati röntgen

Ózongenerátor otthonra

Az ózonos fertőtlenítés nem csak a látható kórokozók eltüntetésében nyújt segítséget, hanem azoktól a nem észlelhető betolakodóktól is megszabadít, amelyek a különféle tárgyakon, bútorokon, szőnyegeken, valamint levegőben vannak jelen. Napjainkban nagy népszerűségnek örvend az ózonos fertőtlenítés, ami a lakást és az autó belsejét is tökéletesen megtisztítja, szagtalanítja. A járványidőszakban éppen ezért rendkívül felkapott lett az ózonos eljárás, számtalan háztartás szerzett be ózongenerátort, hogy rendszeresen fertőtleníthesse otthonát. Ezzel lényegesen lecsökkentették a vírusos megbetegedések esélyét, hiszen a baktériumokat, kórokozókat és a gombákat az eljárás teljes mértékben kiűzi a helyiségekből.

Az ózonos tisztítás elpusztítja a baktériumokat is.

Az otthoni ózongenerátor segítségével történő tisztítás abszolút vegyszermentes, éppen ezért teljes mértékben környezetbarát. Nem mellesleg olyan helyeken is makulátlanul tisztít, ahová alap esetben nem férnénk hozzá. Az ózon a berendezésben sem tesz kárt és garantált, hogy megteremti a higiénikus környezetet családtagjaink számára. Megéri tehát beszerezni egy mobil ózongenerátort, aminek a használata gyors és egyszerű, arról nem beszélve, hogy az ózongenerátor ára is megfizethető.

Biztonságos az ózonos eljárás?

Az ózon erős oxidálószer, amely megtámadja az élő szöveteket. Feldarabolja és elpusztítja a molekulaláncokat és egyaránt megbontja a baktériumok sejthártyáját, ezért is van az, hogy például csökkenti a koronavírus átterjedését is. Az ózon tehát veszélyes, hosszú időn át történő belélegzése károsan hat az emberi és állati szervezetre. Jelentkezhet tüdőirritáció, légzési nehézség, de tüdőkárosodás is felléphet. Éppen ezért a használat közben néhány alapszabály betartása erősen javasolt. Először be kell állítanunk a kezelési időt, ami függ az adott terület nagyságától. Az ózonos tisztítás közben semmilyen élőlény ne tartózkodjon a helyiségben, a beállított idő elteltével várjunk ehhez viszonyítva további 30 percet, majd alaposan szellőztessünk ki. Gyakorlatilag addig végezzük a szellőztetést, amíg az ózon illatát érezzük, ez megközelítőleg 30 percet igényel, kereszthuzat esetében ennek az ideje rövidebb.