Az ipari konyha tervezésről!

Magyarország híres a vendég szeretetéről. Hazánk gasztronómiai kultúrája is rendkívül egyedi. Ahhoz azonban, hogy az ételkülönlegességeinket megfelelően el tudjuk készíteni és tálalni nagyon sok mindenre van szükség. Fontos szerepe van a konyhában használt eszközöknek. Most az ipari konyha kialakításához adunk néhány tanácsot ebben a bejegyzésünkben.

ipari konyha

Hogyan is kezdd el?

Első lépés a tervezés. Az ipari konyha kialakítása előtt tisztázd a saját elképzeléseidet, majd ezt követően mindenképpen fordulj szakértőhöz.

Mit várhatsz a szakértőktől?

A szakértők ismerik a jogszabályi követelményeket, milyen ISO szabványoknak kell megfelelni, és a mindennapi gördülékeny munkavégzéshez szükséges összes praktikus feltételeket is. De figyelembe veszik a 21. század kihívásait is, vagyis nagy hangsúlyt fordítanak az energia hatékonyságra és környezettudatosak. Ha ezek a feltételek teljesülnek, akkor biztos lehetsz abban, hogy a szakértők által tervezett és kialakított ipari konyhádban öröm lesz dolgozni.

Mire figyelj, ha szakértőt keresel az ipari konyha kialakításához?

Keress olyan partnert aki teljes körű szolgáltatásokat biztosít az ipari konyha kialakításakor illetve a használati idő alatt elvégzi a szükséges karbantartási feladatokat is. Ezen kívül a megbízható szakértőtől beszerezheted az összes nagykonyhai berendezést és ha a céged fennállása idején szeretnéd kicserélni valamelyik termékedet, akkor ebben is segítenek. Ezek a szolgáltatások szükségesek ahhoz, hogy minden nap el tudd készíteni az étlapon szereplő összes ételt. Persze gondoskodnod kell a nagykonyhai felszerelések megfelelő tisztán tartásáról is. A megfelelő módszerek és tisztító szerek kiválasztásában segítenek nektek az ipari konyhák tervezésével és kialakításával foglalkozó vállalkozások. És ha ez is meg van, akkor neked már csak az étlap össze állításával és a szakácsok kiválasztásával kell törődnöd.

Somlói borvidék

Magyarország rendkívül híres a borairól, hiszen hazánknak számos olyan területe van, amelyik a híres borvidékek közé tartozik. Tokaj hegyalján, Szekszárd környékén és Balaton felvidéken is egyedi borokat termelnek. De igazi különlegességekkel várja a bor kedvelőket a somlói borvidék is.

Miért menjetek el ti is a Somlói borvidékre?

Ezt a területet méltán nevezhetjük festői környezetnek, a borvidék ugyanis a Bakony hegység lejtőin található. A területe nagyon kicsi, ugyanakkor rendkívül változatos. A vulkáni tanúhegy hazánkban is egyedinek számít és a szőlőtermő terület talaja is sajátos, ami a bor jellegzetes ízvilágához is hozzájárul. Szóval a Somlói borvidéken nem mindennapi látványban lesz részetek!

Milyen borokat termelnek ezeken a területeken?

A Somlói borvidék történelmi bortermő vidékek közé tartozik. Már az ókori Római birodalom fennállása idején is termeltek szőlőt ezeken a területeken. Azért is egyedinek tekinthető, mert a hegyvidék számos területén termelnek szőlőt. Mára azonban jelentősen átalakult a bortermelés ezen a területen is.

A somló hegyi szőlőkből számos, ismert borfélét készítenek. Ha úgy döntenek, hogy elutaznak erre a környékre, akkor megkóstolhatják az olaszrizlinget, traminit, furmintot, szürkebarátot de ihattok itt akár kékfrankost, vagy merlot is.

Milyen szállásokkal vár titeket a somlói borvidék?

Ezen a területen egyedi apartmanházakban tölthetitek el a szabadidőtöket. Ugyanolyan komfortosan élhettek bennük, mint bármelyik hasonló típusú szálláshelyen, de ezek az apartmanházak a Somlói borvidékhez méltóan szintén egyediek, hiszen minden egyes ház pincéjét átalakították boros pincének, így ti, a vendégek is igazi szőlősgazdának érezhetitek magatokat a pihenésetek teljes ideje alatt. Ezen kívül igazi házias ízekkel várnak benneteket a tulajdonosok, vagy akár magatoknak is süthettek, főzhettek akár olyasmit is, amit otthon nem.

Mikor vegyél Glutén mentes kutyatápot?

Az allergia nagyon megnehezíti mindenki életét. Nem csak bennünket embereket érint ez a téma, hanem számos állatot is. A kedvenc hobbiállataink, például a kutyák és a macskák is szenvedhetnek számos ilyen betegségtől többek között a glutén érzékenységtől is, ezért mind a macskaeledelek, illetve a kutyatápok között találunk speciális, antiallergén tápokat.

Mi az a glutén?

A glutén két fehérje típus keveréke, amely megtalálható a búzában, az árpában valamint a rozsban is. Ezen kívül számos emlős állatban is.

Mikor alakulhat ki a kutyáknál a glutén érzékenység?

A kutyák esetében fejlődési rendellenesség következtében egy- egy súlyosabb betegség után, vemhesség ideje alatt is kialakulhat ez a betegség. Tehát előfordulhat az is, hogy hosszú ideig lappang ez az allergia.

Mire figyelj a kutyád gondozása során?

A gluténérzékenységnek számos könnyen észrevehető és beazonosítható tünete van. Az egyik ilyen a széklet probléma. Ha a kutyád gluténérzékeny, akkor székrekedése, vagy akár hasmenése is lehet. A másik nyilvánvaló tünet a puffadás. De jó ha tudod azt is, hogy a gluténérzékeny kutyák mindennapi szokásai is megváltoznak. Kevesebbet mozognak, gyakran fekszenek egy helyben és bizony a depresszió tünetei is láthatóak rajtuk.

Mit tehetsz, ha a te kutyád is gluténérzékeny?

Ha ezeket a tüneteket látod a kutyádnál, akkor módosítanod kell az étrendjén. Kizárólag gluténmentes kutyatápokkal etesd, így biztos lehetsz abban, hogy nem jut a szervezetébe olyan alapanyag, amely kiváltja az allergén reakciókat.

Mire figyelj, ha gluténmentes kutyatápot választasz?

Ha házi kosztot adsz a kutyádnak, akkor jó ha tudod, hogy a rizs az egyetlen olyan gabona, amely nem tartalmaz glutént. Az emlős állatok közül pedig a bárányok húsa gluténmentes.
Persze a kutyatápok gyártói is megoldásokat ajánlanak erre az élethelyzetre és számos gluténmentes kutyatáppal várják a gazdikat.

Milyen összetevőket tartalmaz a gluténmentes kutyatáp?

A gluténmentes kutyatápok burgonyát, hüvelyes zöldségeket baromfihúsokat, halakat és gyümölcsöket tartalmaznak, így könnyen emészthetőek, ízletesek, laktatóak és vitaminokban gazdagok.

Ötletek az aszaláshoz!

Ilyenkor ősszel nagyon sokan, talán te is gondolsz már a téli finomságokra és foglalkozol zöldségek és gyümölcsök tartósításával is. Facsarhatsz narancsot vagy egyéb gyümölcsöket, de akár Készíthetsz savanyúságot, ivóleveket, lekvárt, befőtteket, de vannak olyan zöldségek és gyümölcsök például a szilva, a szőlő, vagy a paradicsom és a gomba, amelyeket meg is aszalhatsz, így egészséges és ízletes édesítőkhöz és fűszerekhez is juthatsz.

Miért érdemes neked is kipróbálnod az aszalást?

Az aszalt termékek a boltban nagyon drágák, de viszonylag egyszerűen, speciális szaktudás nélkül elkészíthetők, és tartósítószer mentesek is.

Hogyan készíts aszalt gyümölcsöt, zöldséget?

Először is fontos, hogy érett, szép és teljesen egészséges alapanyagokat válassz. Ha ezzel megvagy, akkor azt kell eldöntened, hogy hogyan, milyen módszerrel szeretnéd az alapanyagokat aszalni. Szerencsére több lehetőség közül válogathatsz. A legegyszerűbb megoldás az, ha a száraz meleg napsütéses napon egy tálcára sütőpapírt teszel és az alaposan áttörölgetett terméket ráteszed, majd lefeded egy gézlappal és hagyod állni. Néhány óránként megforgatod és pár nap múlva el is teheted, vagy meg is eheted az aszalt gyümölcsödet, vagy zöldségedet.

Ennél gyorsabb és egy kicsit drágább aszalási lehetőséget ad az elektromos tűzhely. Tedd az alapanyagokat előmelegített 50 C°-os sütőbe, majd kapcsold be a légkeverés programot, vagy hagyd nyitva a sütőajtaját, így a levegő szabadon áramolhat, és fokozatosan emeld fel a hőfokot és olyan 6-7 óra múlva amikor már nem ereszt levet a gyümölcs, akkor elkészült és félre is teheted.

Ha pedig a legkényelmesebb megoldást szeretnéd választani az aszaláshoz, akkor vásárolj egy erre a célra kialakított aszaló gépet. Ezt azonban, akkor érdemes kipróbálnod, ha nagy mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt szeretnél aszalni.

Mikor melyik macskaeledelt válasszam?

A hobbi állattartás bizony nagyon nagy felelősséggel jár, hiszen folyamatosan gondoskodnunk kell egy, vagy akár több kis élőlényről. Így van ez a macskákkal is. A macskatartók egyik mindennapos feladata pedig a megfelelő étel biztosítása. Ebben a cikkünkben a macskaeledel kiválasztásához adunk néhány tippet.

Hogyan kezd el kedves gazdi a macska eledel keresést?

Először is vedd figyelembe a cicuskád állapotát. Mennyi idős, miket szokott csinálni. Inkább pihen egész nap, vagy sokat szaladgál, vemhes vagy talán már megszülettek a kiscicái? Ezek az információk azért is fontosak, mert, így könnyebben be tudod azonosítani a cicád számára ideális eledelt. Minden macskaeledelre ráírják, hogy milyen cicáknak ajánlják a fogyasztását.

Most, hogy tisztában vagy a cicád sajátosságaival, gondolj a macska eledel összetevőire is. Jó ha tudod, hogy minden macska szereti a húst, ezért akármilyen cicuskád is van, olyan eledelt válassz neki, amelyik tartalmaz valamilyen húsféleséget. A legtöbb tápban és konzervben valamilyen szárnyas, vagy marha hús van, de ha szeretnéd meglepni a kis kedvencedet, akkor választhatsz olyan eledelt is, amelyikben, szarvas, rák, strucc, bivaly sőt még kenguru hús is van.
Ezen kívül nagyon fontos dolog az is, hogy a macskaeledel mindig tartalmazza a kisállatok komfortos életéhez, a szervezetük egészséges működéséhez szükséges mennyiségű vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket is. Ezek a hatóanyagok pedig a zöldségekben, gyümölcsökben és a magvakban találhatóak meg legnagyobb mennyiségben. Nagyon jó hatást vált ki a petrezselyem, alma, sárgarépa is.

De a macskaeledel vásárlásnál nagyon fontos szempont még a tápérték is. Fontos, hogy egész napra elegendő energiát biztosítson a kiscicád számára. Mindezt a szénhidrátok garantálják. A szénhidrátok közül is a lassan felszívódó típusúak, például a len és a rozs.

A kókuszvirág cukor

A kókusz egy rendkívül ismert és nagyon szeretett növény, hiszen gyönyörű szép és szinte minden része felhasználható. Gondold csak végig micsoda érzések töltenek el, ha egy kókusz pálmákkal övezett szigeten sétálsz, vagy napozol egy pálma fa alatt. Ezen kívül jó ha tudod, azt is, hogy a kókusz pálma törzsét és leveleit fa házak építésére is használják, a terméséből a kókusz dióból pedig számos rendkívül népszerű élelmiszert készítenek el. Ott van például a kókusz reszelék, a kókusztej, a kókusz zsír, a kókusz liszt. De a kókusz virágja is felhasználható, hiszen cukor is készíthető belőle.

Nézzük most a kókuszvirág cukrot

Kezdjük az előállításával. A kókusz virág cukrot nagyon egyszerűen lehet előállítani. Alapanyaga a pálmavirág, amely két liter nedvet is tartalmazhat. Ebben a nedvben található meg a kókusz cukor, amelyhez a nedvességtartalom elpárologtatásával jutnak.

Mi jellemzi a kókusz cukrot?

A kókusz cukor nagyon sok mindenben hasonlít a répa cukorra. Ezekben a cukrokban azonos mennyiségű szénhidrát és a kalória van, azonban a kókusz virág cukor vitaminokban jóval gazdagabb, mint a hagyományos cukrok. Megtalálható benne a B B2, B3 és a B6 vitamin ezen kívül magas a rosttartalma is, ezért jóval hosszabb idő szükséges a felszívódásához. Nincs különleges íze, tehát könnyen és gyorsan hozzá szokik a szervezet. Kristályos szerkezetű valamint cseppfolyós állagú formában is kapható.
Azonban fontos azt is megjegyezni, hogy a kókusz virág cukor annyira újdonságnak számít, hogy még nagyon kevés információ az emberi szervezetre gyakorolt hatásairól, ezért az inzulinrezisztenciával élők és a cukorbetegek számára egyelőre a fogyasztása nem ajánlott.

Hogyan használható a kókusz cukor?

Mivel a kókusz cukor édességereje nagyjából megegyezik a répa cukoréval, ezért minden esetben ugyanakkora mennyiséget célszerű az adagoláskor használni.

Hogyan készítsd el otthon a reggeli kávédat?

A kávét nagyon sokan szeretjük, és szívesen fogyasztjuk bárhol. Kávéházak, cukrászdák, éttermek is várnak minket, és finomabbnál, finomabb kávékülönlegességekkel fogadják a vendégeket. Ugyanakkor nagyon sokan vagyunk, talán te is, aki szívesen készíti el otthon is, akár naponta többször is valamelyik kedvenc kávéját. Sokunknak ez az első feladata ébredés után.

De hogyan is készítsd el a reggeli eszpresszót…

Először is szerezd be a szükséges konyhafelszereléseket. Mindenképpen szükséged lesz egy jó kávé főzőre. Ha az egész családod szereti a kávét és most is szeretnéd felidézni gyermekkorod reggeli hangulatát, akkor vásárold meg a német Cloer cég által gyártott elektromos kotyogós kávéfőzőt. Egyszerre akár, hat adag kávét is készíthetsz vele. Ez a konyhai kisgép pontosan úgy néz ki, mint az a jó öreg kávéfőző, amit nagyanyád is használt. Rozsdamentes acélból készült és egy fekete színű fül segítségével töltheted a csészédbe a forró eszpresszót. Ha szétszeded és alaposan megnézed az egyes alkatrészeket, akkor is láthatod a hasonlóságokat. Vagyis ugyanúgy kell előkészítened a kávédat, mint ahogyan régen a nagyi csinálta. Először is a kávéfőző aljába, töltsd a vizet, majd ezután rakd az őrölt kávét a tárolóra rögzíthető szűrőre, végül pedig illeszd rá a kiöntőt és helyezd az alapra. Majd kapcsold be, és várj. Egyetlen dolgod van csupán élvezd a kávé illatát. A cloer elektromos kotyogós kávéfőző ugyanis automata kikapcsolóval is felszerelték, és véd a túlmelegedés ellen is. Ha elkészült a kávéd, akkor töltsd ki a kedvenc csészédbe. Ha igazi élményt szeretnél, akkor előtte melegítsd fel a csészéidet

Ha fontosnak tartod a kávé frissességét, akkor vásárolj egy kávé darálót is. A Cloer termékei között megtalálhatod ezt is. Nagy teljesítményű, és rendkívül finomra őrli a kávé bab szemeket is. Elegáns fekete színű, így biztosan passzolni fog a konyhádba is.

Ha pedig szeretnéd kávéfőzői teljesítményedet még tovább növelni, akkor iratkozz be egy Barista tanfolyamra, amihez nem árt szintén beszerezni a szükséges kellékeket is.

Mit csinálj a Húsvétról megmaradt ételekkel?

Elmúltak a húsvéti ünnepek. Idén első alkalommal volt négy napos ünnep hazánkban, ezért sokan, lehet, hogy éppen te is kihasználtad az időt és egy kicsit több házi készítésű ételt csináltál, mint korábban. Lehet, hogy emiatt nálatok is maradt valamennyi főtt sonka és tojás, és talán a gyerekeid is kaptak olyan csokoládé figurákat ajándékba, amelyeket szívesebben fogyasztanának el valamilyen desszert formájában. Ebben a cikkünkben néhány olyan receptet adunk, amelyekkel finomságokat csinálhattok a húsvétról maradt ételekből.

Nézzünk néhány főételt

Biztosan nálatok is maradt egy kis darab a főtt sonkából és találsz néhány tojást is. Ezek az ételek kiváló alapjai lehetnek egy tésztaszósznak. Először is vágd fel aprócska részekre sonkát és a tojást, majd ezután kevered össze egy kis tejföllel, Ha szereted a sajtot, akkor reszelj bele azt is és már el is készült a mártásod, amit ezután egy kifőtt penne tésztára téve azonnal fogyaszthatsz. Elsősorban férfiaknak ajánlom, hiszen rendkívül laktató ételt kapsz.

Persze, ha valami könnyebb ételt szeretnél enni, akkor salátát is készíthetsz a megmaradt főtt sonkából és tojásból. Ehhez szükséged lesz még néhány zöldség félére. Használhatsz például lila káposztát, zöld hagymát, fehér paprikát, kígyó uborkát is. Már mindegyik zöldségféléből vásárolhatsz frisset a piacon. A feladatod most is nagyon egyszerű, alaposan tisztítsd meg a zöldségeket, majd aprítsd össze azokat a tojással és a sonkával együtt. Ha ezzel meg vagy akkor tedd bele az összes hozzávalót egy hatalmas tálba, majd alaposan rázd össze. Ezután pedig gondoskodj a megfelelő öntetről is. Készíthetsz joghurtos öntetet. Vásárolhatsz kapros vagy fokhagymás port, amit egy kis doboz joghurtba keverve készítheted el a dresszinget. De választhatsz kész szószokat is. Ott van például az ezer sziget öntet. De finom lehet a tartár mártás is.

No és a desszert?

Most is egy egyszerű receptet ajánlok, készíts egy forró csokit. Ehhez az italhoz is néhány hozzávalóra lesz szükség. A gyerekek csoki figurái és tejszín az ami biztosan kell no és persze forró víz, hiszen gőz felett kell felolvasztanod a csokit. Ha ez megvan, akkor keverd hozzá a tejszínt, adj hozzá egy kis fűszert, vagy fahéjat és már kész is a házi készítésű forró csoki.

Barista kellékek és szükséges alapanyagok

Ahhoz, hogy valakiből barista váljék, számos lehetőség van. Talán az egyik leg egyszerűbb módja a kávépincér tudás elsajátításának, ha felkeresünk egy baritsa tanfolyamot, ahol rövid idő alatt kiváló alap tudásra tehetünk szert.
Megtanulhatjuk a kávék elkészítésének módjait, és a kávé történetével is megismerkedhetünk. Megismerkedhetünk országunk kávés szokásaival, és a kávékülönlegességek elkészítésének módjával.

Az elméleti és gyakorlati tudás elsajátításával már megkezdhetjük a megfelelő kellékek és alapanyagok beszerzését is, melyekkel kiváló kávés italokat készíthetünk majd.

Amennyiben már megvan az esspresso gépünk a további kellékekre lehet szükségünk még.

Víztisztító

A tökéletes kávé, kiváló minőségű vizet igényel, ezért mindenképpen ajánlott a víz előkezelése. Szerencsére ma már kiváló lehetőségeket találunk a víztisztításra.

Latte ArtKávéőrlők

A megfelelő szemcseméretet állítható őrlőtárcsákkal rendelkező kávéőrlők segítségével érhetjük el. Egy professzionális kávéőrlővel bármilyen őrölt kávét képesek vagyunk létrehozni. Számos típust találunk a boltokban, mindenki válassza az igényeihez leginkább illő kávéőrlőt.

Szemes kávék

Egy barista legfontosabb alapanyaga. Számos helyről szerezhetünk be minőségi kávét. Nagyobb mennyiség rendelése előtt mindenképp teszteljük azt, hogy biztosan megfelelő kávét tudunk belőle előállítani.

Méréshez, kalibráláshoz szükséges eszközök

Az alapanyok méréséhez elengedhetetlenek a mérő eszközök, és azok kalibrálásához szükséges kellékek. A pontos mérésekkel megalapozzuk a sikert, így csakis megfelelő minőségű mérőeszközt szerezzünk be, amely pontos értékeket mutat.

Rendezéshez használt kellékek

Rend a lelke mindennek. És ez a Barista pultjára fokozottan érvényes. A gyors, hatékony és minőségi kávékészítéshez mindennek a maga helyén, könnyen elérhető helyen kell lennie.

Ahhoz, hogy a kávékészítés öröm legyen és a visszajelzések is örömtelik legyenek, számos dolognak összhangban kell lennie. Ha ezekre a dolgokra figyelünk, biztosak lehetünk a sikerben.

Mentés

Sütögessünk boronatárcsában

Mindannyian szeretünk grillezni akár a haverokkal vagy a családdal kint a kertedben. Ehhez elengedhetetlen a zöldségek, halak, sajtok és húsok elkészítéséhez nélkülözhetetlen sütőfelszerelés úgy, mint az edények, serpenyők, grillsütők, valamint a boronatárcsa is.

Milyen a jó boronatárcsa?

A jobb minőségű boronatárcsák acélból készülnek, de vannak sima öntött vasból készültek is. Ezeken az alapanyagokon bármelyik ételféleség kellemesen omlósra süthető, mivel szépen, egyenletesen átsül rajtuk a hús. Az öntöttvas boronatárcsa előnye az olcsósága, valamint, hogy jobban vezeti a hőt, hátránya a törékenység. A boronatárcsa közepén található egy lyuk, ezt érdemes szakemberrel behegesztetni, vagy ha úgy gondoljuk, hogy magunk is meg tudjuk oldani, akkor otthon is meg lehet csinálni. Ezzel megoldjuk, hogy bármit is sütünk benne a zsír a tárcsában marad.

Hogyan érdemes boronatárcsában sütögetni?

A boronatárcsát érdemes kikenni valamilyen ehető zsírral, majd először egy kis szalonnát rátenni, hogy legyen a közepén zsír. Ezután mehet bele a hús, amelyet érdemes a középen rotyogó zsír szélére tenni, és gyakran átforgatni, hogy biztosan ne tapadjon le, valamint hogy egyenletesen átsüljön. Középre mehetnek a köretek, zöldségek.