Mit nyerhetsz az ISO 9001 minőségirányítási rendszerrel?

A minőség mindannyiunk életében fontos szerepet játszik. A minőség jelent egy egyértelműen meghatározott kiszámíthatóságot és egy igazi megbízhatóságot is. Fontos azonban, hogy a minőséget meghatározott standardok szerint definiálják. Ennek egyik kidolgozott módszere az ISO 9001 minőségirányítási rendszer.

Miért érdemes az ISO 9001-et alkalmazni?

Az ISO rendszert 1947-ben alapították. A II. világháborút követően 25 ország döntött úgy, hogy elfogadja ezeket a standardokat. Az ISO tagországok száma folyamatosan bővült ma már több mint 100 országban van képviselete. Bármelyik ágazatban használható.

Az ISO 9001-es tanúsítvány megszerzésének számos előnye van, mivel egy olyan a cégtől és a partnereitől független vállalkozás állítja ki, amely egy elfogulatlan bizonyítékot garantál mindenki számára. Tehát az ISO 9001 tanúsítvánnyal rendelkező cégek könnyebben és gyorsabban szerezhetnek vevőket, beszállítókat és átláthatóbbá tehetnek számos vállalaton belül meglévő folyamatot is, így a menedzsment munkáját is megkönnyítik és lehetővé teszik a cég tevékenységét érintő folyamatokra történő azonnali reagálást is. Ennek eredményeként az ISO 9001 minőségirányítási rendszer használatával jelentősen csökkenthetőek a cég veszteségei is.

Hogyan szerezheted meg az ISO 9001-es tanúsítványt?

Ahogyan azt már korábban említettem az ISO 9001-es tanúsítványt egy erre a célra szervezett vállalkozással együttműködve szerezheti meg. A folyamat több lépésből áll, amelynek keretében figyelembe veszik a cégnél jelenleg használt rendszereket és dokumentációt is. A cég szokásai ugyanis kiváló alapot jelentenek és egyértelműen beilleszthetőek az ISO 9001es rendszerbe.

A tanúsítvány megtartásáért azonban folyamatosan tenni kell. Az ISO 9001-es rendszert ugyanis folyamatosan működtetni kell és az ellenőrzése is folyamatos.